Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră la comemorarea victimelor Holocaustului: Rușii care au eliberat prizonierii de la Auschwitz nu au fost invitați la evenimente

Vineri au fost comemorate victimele Holocaustului din întreaga lume, însă ziua a marcat și o premieră. Din cauza agresiunii asupra Ucrainei, rușii, care acum 78 de ani au eliberat prizonierii de la Auschwitz, nu au fost invitați la evenimente. Pe 27 ianuarie 1945 au fost eliberați ultimii supraviețuitori din lagărul de concentrare.

Pentru liderul de origine evreiască al unei țări afectate de cel mai mare conflict din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Memorială a Holocaustului are o rezonanță deosebită. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a luat parte la ceremonia de la memorialul Babyn Yar din Kiev, unde 30.000 de evrei au fost uciși de naziști.

Cei adunați la Auschwitz, în Polonia, pentru a-i comemora pe cei șase milioane de evrei uciși de naziști, nu au putut trece cu vederea războiul din Ucraina. O supraviețuitoare a vorbit despre o ironie îngrozitoare.

Zdzislawa Wlodarczyk, supraviețuitoare de la Auschwitz: „Astăzi, în timp ce stau aici, la Auschwitz-Birkenau, sunt îngrozită când citesc știri despre un război care are loc atât de aproape de noi. Rusia, care ne-a eliberat atunci, este împlicată acum într-un război împotriva Ucrainei.”

Pentru prima dată, Rusia nu a fost invitată să ia parte la comemorările care au avut loc la lagărul de exterminare, pe care soldații ruși l-au eliberat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE