Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

78 de ani de la eliberarea Auschwitzului. Războiul din Ucraina le amintește supraviețuitorilor de ororile trăite

Supraviețuitorii de la Auschwitz-Birkenau s-au reunit pentru a comemora 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare al Germaniei naziste în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. Comemorarea are loc într-un moment sensibil, în mijlocul ororii războiului care a zdruncinat din nou pacea în Europa.

Fostul lagăr de concentrare și exterminare se află în orașul Oświęcim din sudul Poloniei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-a aflat sub ocupația forțelor germane și a devenit un loc de ucidere sistematică a evreilor, polonezilor, prizonierilor de război sovietici, romilor și a altor persoane vizate pentru eliminare de Adolf Hitler și de acoliții săi.

Câți oameni au murit

În total, aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost ucise în vastul complex înainte ca acesta să fie eliberat de trupele sovietice la 27 ianuarie 1945.

Astăzi, fostul lagăr de concentrare, cu barăcile, sârma ghimpată și ruinele camerelor de gazare, este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale răului din lume, potrivit AP.

Fostul lagăr de concentrare se află la doar 300 de kilometri de Ucraina, unde agresiunea rusă creează moarte și distrugeri de neconceput.

Putin nu a fost binevenit

Președintele rus Vladimir Putin a participat la ceremoniile care au marcat cea de-a 60-a aniversare a eliberării lagărului, în 2005. Dar de ani de zile nu a mai fost binevenit.

În acest an, niciun oficial rus nu a fost invitat din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei, potrivit muzeului de stat Auschwitz-Birkenau.

Mesajul lui Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat evenimentul cu o postare pe Telegram în care făcea aluzie la situația din țara sa.

„Știm și ne amintim că indiferența ucide împreună cu ura”, a spus el.

„Indiferența și ura sunt întotdeauna capabile să creeze răul doar împreună. De aceea, este atât de important ca toți cei care prețuiesc viața să dea dovadă de determinare atunci când vine vorba de salvarea celor pe care ura încearcă să îi distrugă.”

Imaginile cu refugiații ucraineni trezesc amintiri neplăcute

Bogdan Bartnikowski, un polonez care avea 12 ani când a fost transportat la Auschwitz, a declarat că primele imagini pe care le-a văzut la televizor, în februarie anul trecut, cu refugiații care fugeau după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, i-au declanșat amintiri traumatizante.

El a fost uimit văzând o fetiță într-o mulțime mare de refugiați care își ținea mama cu o mână și strângea un ursuleț de pluș în cealaltă.

„A fost literalmente o lovitură în cap pentru mine, pentru că am văzut brusc, după aproape 80 de ani, ceea ce văzusem într-un vagon de marfă când eram transportat la Auschwitz. O fetiță stătea lângă mine, îmbrățișând la piept o păpușă”, a declarat Bartnikowski, acum în vârstă de 91 de ani.

Bartnikowski s-a numărat printre mai mulți supraviețuitori de la Auschwitz care au vorbit despre experiențele lor jurnaliștilor în ajunul comemorărilor de vineri.

Era bebeluș când naziștii i-au tatuat numărul

Stefania Wernik, care s-a născut la Auschwitz în noiembrie 1944, la mai puțin de trei luni înainte de eliberare, a vorbit despre Auschwitz ca despre un „iad pe pământ”.

Ea a spus că atunci când s-a născut era atât de mică încât naziștii i-au tatuat numărul - 89136 - pe coapsă. A fost spălată în apă rece, înfășurată în zdrențe și supusă unor experimente medicale.

Și totuși, mama ei a avut lapte din abundență și au supraviețuit amândouă. După război, mama ei s-a întors acasă și s-a reunit cu soțul ei, iar „tot satul a venit să se uite la noi și a spus că este un miracol”.

Germanii au înființat Auschwitz în 1940 pentru prizonierii polonezi; mai târziu au extins complexul, construind camere ale morții și crematorii unde evreii din întreaga Europă erau aduși cu trenul pentru a fi uciși.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că „suferința celor șase milioane de evrei uciși în mod inocent rămâne de neuitat - la fel ca și suferința supraviețuitorilor”.

„Ne reamintim responsabilitatea noastră istorică de Ziua de comemorare a Holocaustului, astfel încât «Niciodată din nou» să dăinuie în viitor”, a scris el pe Twitter.

Evenimente comemorative în întreaga lume

Parlamentul german a organizat în acest an un eveniment comemorativ axat pe cei care au fost persecutați pentru orientarea lor sexuală.

Mii de homosexuali, lesbiene, bisexuali și transsexuali au fost încarcerați și uciși de naziști. Soarta lor a fost recunoscută public abia la zeci de ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

În alte părți ale lumii au fost planificate vineri evenimente pentru a marca Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, o comemorare anuală stabilită printr-o rezoluție a Națiunilor Unite în 2005.

Aproximativ șase milioane de evrei europeni au fost uciși în Holocaust și alte milioane au fost uciși în războiul global care a durat din 1939 până în 1945.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE