Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE România - Columbia 2-3, într-un amical istoric. Ianis Hagi și Tănase au marcat pentru "Tricolori"

Calificată la Euro 2024 după o pauză de 8 ani, naționala de fotbal a României a început pregătirea cu o remiză în amicalul cu Irlanda de Nord, scor 1-1. Marți, trupa lui Edi Iordănescu a jucat un meci de verificare mult mai greu, cu Columbia, care tocmai a învins Spania, la Londra, cu 1-0.

România - Columbia 2-3

UPDATE. România a pierdut meciul amical cu Columbia, scor 2-3, al doilea test din campania de primăvară. La Madrid, pe luxosul stadion Metropolitano, zeci de mii de români - majoritatea stabiliți în Spania - au mers să-și susțină favoriții.

Însă Columbia, neînvinsă de doi ani și o lună, a fost pur și simplu prea bună pentru noi. Cordoba a deschis scorul după nici șase minute de joc, în urma unei faze superbe lucrată de Luis Diaz, cel mai scump jucător al sudamericanilor. Valoarea sa de piață este de 75 de milioane de euro, conform publicației de specialitate Transfermarkt, de trei ori mai mare decât cea a lui Drăgușin, cel mai scump fotbalist român din istorie.

"Tricolorii" au dat încercat să dea replica repede, dar Alibec, ajuns în centrul careului, a șutat mai întâi în blocaj, iar apoi nu și-a mai dat seama unde se afla mingea.

Columbienii au continuat să arate combinații mai bune, iar lovitura de cap a aceluiași Cordoba l-a pus la încercare pe portarul Horațiu Moldovan. În minutul 35, Columbia a făcut 2-0 prin Arias, după o nouă fază superbă, pornită de la pasa cu călcâiul dată de Munoz, care a pus pe picior greșit defensiva noastră.

Moruțan a dat replica timid, cu câte un șut pe repriză, dar fără probleme pentru portarul Vargas.

Columbia nu a scăzut ritmul nici în partea secundă, iar Luis Diaz l-a 'întins' pe portarul Modovan, care a avut o paradă excepțională în minutul 52, chiar pe stadionul echipei sale, Atletico Madrid, acolo unde încă nu a debutat după ce s-a transferat de la Rapid, în ianuarie 2024.

Pentru România urmează amicalul cu Bulgaria, de pe 4 iunie

După o altă ocazie a lui Alibec, Edi Iordănescu l-a aruncat în luptă pe Ianis Hagi în minutul 56.

Columbienii au ratat apoi prin Luis Diaz, al cărui șut a fost parat de același Moldovan, iar apoi au făcut 3-0 în minutul 79, prin Asprilla. Ianis Hagi a ieșit la rampă și a redus diferența în minutul 83, după ce a profitat de o greșeală în defensivă, iar apoi și-a încercat norocul și din lovitură liberă.

În prelungiri, rezerva Tănase a marcat cu un șut plasat la colțul lung.

România - Columbia s-a terminat 2-3, iar elevii lui Iordănescu vor mai juca abia în iunie, cu câteva zile înainte de Euro 2024, acolo unde românii au ajuns după o pauză de 8 ani. Pe 4 iunie, "Tricolorii" vor întâlni Bulgaria, iar pe 8 iunie, Liechtenstein.

Columbia a confirmat forma bună pe care o are și a bifat al 21-lea meci la rând fără eșec, din februarie 2022. De cealaltă parte, acest rezultat a însemnat punct final al seriei de 12 meciuri fără eșec pe care o avea România.


Știrea inițială:

România - Columbia se joacă la Madrid, pe stadionul lui Atletico, Metropolitano, marți, de la ora 21:30.

"Pentru cel de-al doilea joc, s-a ales Spania ca locație, din dorința de a aduce Echipa Națională aproape de suporterii din străinătate, ca o recunoștință pentru susținerea oferită de aceștia în meciurile din preliminariile pentru EURO 2024", a fost justificarea Federației Române de Fotbal.

România - Columbia, marți, ora 21:30

Spre deosebire de nord-irlandezi, cu care România a remizat la 1 și care nu s-au calificat la EURO 2024, columbienii formează o echipă mult mai puternică: sunt neînvinși în ultimele 20 de meciuri, atât oficiale, cât și amicale (15 victorii și 5 remize). Ultimul eșec al sud-americanilor datează din februarie 2022: 0-1 cu Argentina, care avea să devină campioană mondială la finalul acelui an.

În actuala campanie de calificare pentru Mondialul din 2026, Columbia a acumulat 12 puncte în șase partide și este singura selecționantă neînvinsă. Columbienii au jucători de top în componență, precum Luis Diaz, de la Liverpool, portarul Ospina, Lucumi, de la Bologna, sau Lerma și Munoz, ambii de la Crystal Palace.

  • De notat că și România s-a calificat la Euro fără înfrângere în campania din preliminarii.

Columbia, parte din istoria celei mai mari performanțe a României la Campionatul Mondial

România are un istoric de poveste în compania columbienilor, pe care i-a întâlnit de trei ori. De echipa sud-americană se leagă, într-un fel, și cea mai mare performanță din istoria Naționalei, sfert de finală de la Cupa Mondială din 1994.

În 1994, când Valderrama, Rincon, Asprilla, Valencia & co. erau considerați nu doar o echipă redutabilă ci, în viziunea marelui Pele, favoriți la câștigarea Cupei Mondiale, România s-a impus, în primul meci din grupe, cu 3-1, goluri Hagi și Răducioiu (2). Ieșirea prematură a columbienilor din tureu a fost marcată și de una dintre cele mai mari tragedii din fotbal: uciderea lui Andres Escobar, autor al unui autogol în partida pierdută în fața Statelor Unite ale Americii.

VEZI GALERIA
5 imagini

În 1998, o Românie calificată en fanfare la Mondial (9 victorii și un egal), a întâlnit din nou Columbia, în Franța. A fost 1-0 pentru trupa lui Iordănescu, după o execuție strălucitoare a lui Adrian Ilie. Un gol de povestit nepoților, pe care portarul Mondragon a admis că nu poate să-l uite.

Ulterior, România și Columbia au mai jucat într-un amical din mai 2006, terminat la egalitate, 0-0.

  • România s-a calificat pentru a şasea oară la Campionatul European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Cea mai bună performanţă: sferturi de finală, în anul 2000 (în formatul cu calificare în această fază direct din grupă)

România - Columbia, echipe probabile, conform presei de specialitate:

România: Moldovan – Manea, Burcă, Drăgușin, Rațiu – R. Marin, Olaru, Stanciu – Man, Pușcaș, Coman

Columbia: Ospina – Munoz, Mojica, Lucumi, Arias – Castano, Carrascal – Quintero, Rodriguez, Diaz – Borre

România a fost repartizată în grupa E de la Euro 2024, alături de Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B (Israel, Ucraina, Bosnia sau Islanda).

  • Turneul final EURO 2024 se desfășoară în perioada 14 iunie - 14 iulie, în Germania.

Tricolorii" își vor afla ultimul adversar din grupa E de la Euro după disputarea barajelor (play-off-uri), acolo unde le-ar putea ieși în cale Israel, Islanda, Ucraina sau Bosnia&Herțegovina. Aceste patru echipe joacă într-unul dintre cele baraje, în urma cărora vor fi stabilite ultimele trei echipe calificate la EURO 2024.

Program România la EURO 2024

  • România își va începe drumul la EURO 2024 pe 17 iunie, de la ora 16:00, când va întâlni echipa rezultată în urma barajului.

EURO 2024 din Germania începe pe 14 iunie. România a fost repartizată în grupa E, alături de Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B (Israel, Ucraina, Bosnia sau Islanda).

Programul României la EURO 2024:

  • 17 iunie: România - câștigătoarea play-off-ului B (pe Alianz Arena, din Munchen)
  • 22 iunie: România - Belgia (pe Rhein Energie Stadion, din Koln)
  • 26 iunie: România - Slovacia (pe Waldastadion, din Frankfurt)

Lotul convocat de Edi Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia

Portari: Horațiu Moldovan (Atletico Madrid | Spania, 9/0), Florin Niță (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (FC Rapid 1923, 0/0);

Fundași: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania, 15/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 24/2), Vasile Mogoș (CFR Cluj, 4/0), Andrei Burcă (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 25/1), Radu Drăgușin (Tottenham | Anglia, 13/0), Adrian Rus (Pafos | Cipru, 19/1), Raul Opruț (FC Hermannstadt, 3/0) Ionuț Nedelcearu (Palermo | Italia, 25/2), Bogdan Racovițan (Raków | Polonia, 0/0), Deian Sorescu (Gaziantep | Turcia, 14/0);

Mijlocași: Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită, 66/14), Marius Marin (Pisa | Italia, 15/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor | Turcia, 35/4), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 52/3), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu | Turcia, 14/1), Darius Olaru (FCSB, 15/0), Adrian Șut (FCSB, 0/0), Dennis Man (Parma | Italia, 20/6), Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 17/4), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania, 31/4), Denis Drăguș (Gaziantep | Turcia, 8/2), Florinel Coman (FCSB, 12/1);

Atacanți: George Pușcaș (Bari | Italia, 40/11), Denis Alibec (Muaither | Qatar, 36/5), Florin Tănase (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2).

  • După aceste două meciuri amicale, cu Irlanda de Nord și Columbia, naționala antrenată de Edward Iordănescu va mai avea două în luna iunie, chiar înainte de startul EURO 2024: cu Bulgaria (4 iunie) și cu Liechtenstein (8 iunie).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE