Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniune a miniștrilor Apărării din țările NATO pentru a discuta despre războaiele din Ucraina și Israel

Miniștrii Apărării din țările NATO s-au reunit pentru a discuta despre războaiele din Ucraina și Israel. Președintele Volodimir Zelenski a participat și el la discuții, în prima sa vizită la sediul NATO din Bruxelles. Liderul de la Kiev a reiterat că țara sa are nevoie de mai multe muniții pentru a respinge atacurile rușilor. Asta în timp ce comunitatea internațională se angajează tot mai mult și în susținerea Israelului, țară atacată de câteva zile de teroriștii Hamas. 

Kievul caută cu disperare muniții. Vremea rece ar putea încetini sau chiar opri contraofensiva lansată pentru a elibera teritoriile ocupate de ruși, așa că fiecare zi este importantă. Pe lângă asta, președintele ucrainean spune că armata rusă ar putea să reia teroarea energetică, adică să bombardeze infrastructura importantă și să lase milioane de ucraineni în frig. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Noi ne pregătim, suntem pregătiți chiar, dar vom avea nevoie de sprijinul Aliaților. De asta sunt astăzi aici, mulțumesc pentru invitație. Vom discuta despre priorități, despre cum să alungăm Rusia de pe teritoriul țării noastre, despre cum să oprim acest război.”

În ciuda diviziunilor din Congresul american privind finanțarea continuă a Ucrainei, Washingtonul a anunțat un nou ajutor militar, în valoare de 200 de milioane de dolari. 

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: ”Acesta include muniții pentru un nou sistem de apărare aeriană pe care îl vom livra în curând Ucrainei, precum și muniție de artilerie și rachete, muniții aeriene de precizie, arme antitanc și echipamente pentru contracararea dronelor rusești.”

Tensiunile din lume au făcut ca NATO să investească mai mult în apărare. 2023 va fi al nouălea an consecutiv în care aliații europeni și-au crescut cheltuielile în acest domeniu. Pe lângă asta, 11 țări cheltuiesc deja 2% din PIB pentru apărare și acest număr va crește anul viitor.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Aliații NATO au intensificat producția. Acum avem 2,4 miliarde (de euro n.r.) în ceea ce numim contracte cadru pentru creșterea producției de muniție, din care 1 miliard (de euro n.r.) reprezintă contracte ferme și lucrăm constant la creșterea producției pentru a permite Ucrainei să continue să lupte în acest război.”

În urma acestei reuniuni, cei 31 de aliați și Ucraina vor participa la primul Consiliu NATO-Ucraina. Miniștrii Apărării din țările NATO vor discuta și despre situația din Israel. Anterior, președintele american Joe Biden a promis mai mult ajutor militar pentru această țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE