Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record pentru Portul Constanța. În 2022, a înregistrat cea mai mare cantitate de mărfuri operată vreodată

Portul Constanța a înregistrat în 2022 cea mai mare cantitate de mărfuri operată vreodată, peste 75 de milioane de tone. Prin România au trecut peste 24 de milioane de tone de cereale, dintre care mai bine de un sfert au venit din Ucraina. Danele sunt și astăzi aglomerate, semn că mărfurile ajung în continuare în cel mai mare port românesc. Pe autostrada A4, sute de tiruri încărcate cu porumb, grâu, orz sau floarea-soarelui își așteaptă rândul să intre la descărcare.

Începutul acestui an pare să fie la fel de aglomerat.

„Traficul de mărfuri din Portul Constanța este în continuare foarte intens, dovadă și cozile de tiruri care s-au format pe autostrada A4, de exemplu. Coada se întinde pe aproximativ 10 kilometri, vorbim de sute de tiruri care așteaptă să intre la operare, oamenii sunt pregătiți să stea aici zile întregi pentru că nu știu când li se va permite accesul în port”, transmite Diana Sobaru, jurnalist Euronews.

Multe camioane vin încărcate cu grâu și porumb din Ucraina, însă și cerealele din recolta românească așteaptă la rând.

Vremea rea din ultimele zile, dar și infrastructura subdimensionată, creează blocaje care îngreunează traficul atât pe autostradă, cât și în Port.

Florin Vizan, directorul general al Portului Constanța: Cerealele reprezintă, și în acest an, grupa de  mărfuri cu cea mai mare pondere din traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa, din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 24 de milioane de tone.

Viorel Panait, director terminal cereale Portul Constanța: Există o presiune a mărfii, din informațiile pe care le avem, la Odesa terminalele sunt încărcate, ritmul de afluire al navelor este destul de redus, astfel încât e nevoie de o supapă și deja sunt cantități importante de cereale care au revenit în Portul Constanța.

Conform cifrelor oficiale, traficul de mărfuri din Ucraina prin Portul Constanța a totalizat, de la începutul războiului, 11,85 milioane tone, din care 5,4 milioane tone trafic fluvial și 6,4 milioane tone, pe cale maritimă.

Toată marfa a fost încărcată în nave de mare capacitate și a plecat la export, în toată lumea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE