Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portul Constanța, poartă pentru falsuri. Produse contrafăcute de peste 20 de milioane de euro, descoperite în ultimele luni

Luna cadourilor vine cu provocări pentru polițiștii și vameșii din Portul Constanța. Cea mai recentă captură de produse contrafăcute a fost de 7.000 de căști, ce imitau un brand cunsocut de pe piață.

În ultimele luni au fost descoperite ceasuri, jucării, bijuterii, articole vestimentare și accesorii pentru telefoane mobile în valoare de peste 20 de milioane de euro. Multe dintre acestea, venite din China, urmau să ajungă în magazine.

Portul Constanța este principala rută de transport a containerelor sosite din China. Încălțăminte, jucării, ceasuri și o gamă largă de accesorii pentru telefoane mobile au atras suspiciunile polițiștilor.

Eduard Gheorghe, inspector vamal: „Ne uităm în primul rând la ambalarea acestora, ambalajul este de proastă calitate, finisajele la fel. La jocurile de construcție pentru cei mici, când le montează, montajul este foarte dificil, piesele se îmbină greu între ele.”

Produsele contrafăcute se vând la prețuri mult mai mici decât cele originale

De cele mai multe ori, produsele contrafăcute se vând la prețuri mult mai mici decât cele originale, spun specialiștii, iar ambalajul este de proastă calitate. Pot exista și greșeli de etichetare sau în ceea ce privește instrucțiunile de folosire. 80 de containere sunt verificate zilnic în acestă perioadă.

Sute de polițiști și inspectori vamali lucrează în această perioadă la capacitate maximă. Zilnic în port ajung vapoare încărcate cu tone de mărfuri.

Scannerul extrem de performant detectează orice tip de marfă.

Adrian Antohi, Poliția Portuară: „Controlul nostru constă în analiza spectrului de culori pe care îl determină pătrunderea razelor x în diferitele tipuri de materiale. Controlul prin scanare este o parte a întregii proceduri de control, care mai cuprinde controlul fizic și documentar.”

Încercarea de introducere pe piață a produselor contrafăcute constituie infracțiune

Andrei Bratu, Poliția Portuară: „Despre ce mărfuri vorbim? Jucării, aproximativ două tone, cu suspiciune de a fi contrafăcute. Acum așteptăm răspunsuri de la titularul de drept al mărcilor.”

Cea mai recentă captură a fost făcută acum patru zile, când polițiștii de Frontieră au descoperit într-un container venit din China aproape 7.000 de căști, ce imitau o marcă foarte cunoscută de telefoane mobile.

Andrei Ene, purtător de cuvând Poliția de Frontieră Constanța: „Destinația lor era fie România, fie alte state de pe teritoriul UE. Bineînțeles că, fiind contrafăcute și neîndeplinind condițiile tehnice ale unor produse originale, ele pot pune în pericol siguranța cumpărătorului.”

În ultimele patru luni, în Portul Constanța au fost depistate un milion două sute de mii de produse contrafăcute, în valoare de peste 20 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE