Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi investiții, de aproape 800 milioane de lei, pentru porturile Galați și Constanța. De unde provine finanțarea

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a anunţat că Guvernul a aprobat investiții noi în valoare de 780,256 milioane de lei, pentru a crește capacitatea de operare a Porturilor Constanța și Galați.

"Am aprobat, astăzi, în Guvern noi investiții pentru creșterea capacității de operare a Porturilor Constanța si Galați !Mai exact, indicatorii tehnico-economici necesari construcției unei platforme multimodale în Portul Galați care va asigura mult mai eficient conexiunea pe rețeaua centrală pan europeana Rhin-Dunăre. Va fi construit un cheu vertical pe o lungime de 868 metri, vor fi suplimentate suprafețele portuare și vor fi modernizate zonele de acces rutier și feroviar. Valoarea actualizată a investiției este de 780,256 milioane de lei", a scris ministrul Grindeanu pe Facebook.

Căile ferate, pe calea modernizării. 350 de specialiști din domeniu au discutat viitorul rețelei feroviare din România

De unde provine finanțarea

Ministrul Transporturilor spune că finanțarea este asigurată din fonduri europene, dar și de la bugetul de stat și din bugetul CN APDM SA Galați și surse proprii ale unor parteneri din privat.

"Finanțarea este asigurată din fonduri europene (CEF și POIM), fonduri de la bugetul de stat, sume din bugetul CN APDM SA Galați și surse proprii ale unor partenerilor privați.Întregul proiect trebuie finalizat în 40 de luni.Al doilea act normativ este necesar continuării lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța.

Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici se asigură sumele necesare unor investiții care duce la creșterea fluxurilor de marfă și transferarea acestora mult mai eficient de la modul de transport maritim la modurile de transport terestre.Astfel, va crește atât capacitatea de operare a Portului Constanța, cât și importanța acestuia pentru aprovizionarea altor zone", a spus ministrul despre sursa fondurilor.

Totodată, pe lângă modernizarea rețelei feroviare, proiectul prevede și lucrări de consolidare care vor mări suprafețele feroviare.

"Pe lângă modernizarea rețelei feroviare, proiectul prevede și lucrări de consolidare care vor mări suprafețele și vor optimiza activitățile de manevră.Investițiile au o valoare de 5,355 miliarde de lei și trebuie finalizate în 48 luni.Finanțarea este asigurată prin fonduri europene, prin sume alocate Ministerului Transporturilor din bugetul de stat și din venituri proprii ale CFR SA", a conchis ministrul Sorin Grindeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE