Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Portul Constanța, alimentat cu energie solară. Câtă energie pot produce panourile fotovoltaice

Criza energetică determină autoritățile să găsească noi soluții pentru a-și putea asigura necesarul de consum. În portul Constanța, de exemplu 22 de panouri fotovoltaice, montate pe mare cu un sistem flotor asigură energia necesară pentru iluminatul public și alimentarea remorcherelor în una dintre danele portului. Este un prim pas, spun autoritățile, într-un lung drum spre independența energetică. Sistemul poate produce 15.000 de kw anual, prea puțin însă pentru necesitățile portului care consumă într-un an peste 10 milioane de kw.

„Astăzi fiind o zi cu soare sistemul a produs deja 42, 65 de kw, radiația solară pică pe panouri, ea este transformată în energie elctrică în curent continuu, iar acesta mai departe este transmisă prin cablu la sistemul nostru ce are un invertor ce trasnformă energia electrică în curent alternativ iar mai departe este injectat în rețeaua de distribuție existentă pe cheu”, a explicat Ciprian Daniel Bulgaru, șeful sucursalei energetice din Portul Constanța.

Sistem de panouri fotovoltaice plutitor

Sistemul plutitor de panouri fotovoltaice a fost amplasat pe mare, în Dana 99 a Portului Constanța. A fost montat la câțiva metri de mal, iar locul a fost ales în așa fel încât circulația navelor să nu fie pusă în pericol. Autoritățile au marcat astfel o premieră în țara noastră, singurul port din Europa în care mai există un astfel de sistem fiind în Belgia.

„Vă dați seama că s-a făcut un studiu de fezabilitae în care s-a ajuns la concluzia că este foarte eficient, așa cum știm energia verde este cea mai ieftină ar fi de mare mare economie pentru noi dacă am putea să facem cât mai multe de genul acesta”, a menționat Florin Vizan, directorul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Sistemul poate fi mutat oricând, oriunde este nevoie și rezistă la o amplitudine a valurilor de un metru, iar în acest moment aisgură necesitățile iluminatului public din Dana 99, dar și alimentarea remorcherelor de la cheu. 4 luni a durat montarea panourilor pe mare, iar costurile se ridică la aproximativ 150 de mii de mii de lei, bani care s-ar putea amortiza în aproximativ 10 ani, dacă am rămâne la costul de 1 leu pe kw, atât cât este acum.

Câtă energie vor produce panourile

În două săptămâni, cele 22 de panouri solare au produs peste 600 de kw, o energie suficientă care a rputea să alimenteze un apartament pentru două luni

„Mi se pare că e un pas înainte și mai scăpăm de criza asta care ne omoară, dar ar putea să se extindă, afară de ce sunt, în Olanda, nu știun unde în Germania, ar putea să facă și la noi lucrul ăsta că bani cred că sunt”, a explicat un specialist.

În drumul către independența energetică, autoritățile din port au în plan și construirea unui parc eolian, pe lângă alte sisteme fotovoltaice plutitoare, care ar urma să fie amplasate în alte zone izolate din port care nu beneficiază încă de curent electric. În portul Constanța care se întinde pe o suprafață de aproximativ 4 mii de hectare sunt peste 130 de dane, iar consumul anual de energie electrică se ridică la peste un 10 milioane de kw.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE