Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Record de străini din țările non-europene în România. Peste 60.000 de muncitori lucrează deja în țara noastră

Record de străini din țările non-europene în România. Peste 60.000 de muncitori din țări precum Nepal, Vietnam, Sri Lanka sau Bangladesh lucrează deja în țara noastră, mai mulți ca niciodată.

Statul a dat voie pentru prima dată anul acesta să fie emise 100.000 de permise de muncă pentru muncitorii străini, ca soluție la deficitul uriaș de pe piața muncii, care este în continuă creștere.

Guvernul lucrează acum inclusiv la un plan de acțiune privind imigrația pentru perioada 2023-2024.

Guvernul a mărit contingentul de străini care pot lucra legal în România

La început de an, Guvernul a mărit contingentul de străini care pot lucra legal în România la 100.000, dublu față de 2021, și de patru ori mai mult ca în 2019.

Cei mai mulți muncitori sunt din Asia: Nepal, India, Vietnam, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine. Este vorba despre muncitori necalificați, care lucrează în restaurante, în construcții sau ca ajutoare casnice. Salariul lor, în România, este și de patru, cinci ori mai mare față de cât ar câștiga în țara de origine.

Proiect de hotărâre de guvern

Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern, prin care statul vrea ca în următorul an să îmbunătățească relația cu imigranții care vor să vină în România.

Printre planuri se numără favorizarea pe piața muncii a străinilor care fac studii în România, scutirea de la acordarea vizei pentru cei care vor să facă activități economice și acorduri bilaterale cu țările terțe, pentru un acces mai rapid pe piața muncii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE