Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să știi dacă vrei să te muți în Europa. Iată țările în care viza de muncă se obține cel mai ușor

Europa este cunoscută ca fiind un loc dificil unde să te stabilești, mai ales pentru cetățenii non-europeni care încearcă să facă o schimbare în ceea ce privește locul de muncă.

Unele țări din UE - națiuni mici precum Liechtenstein și Vatican, de exemplu - au unele dintre cele mai stricte reguli de imigrare din lume.

Dar țările din Europa se confruntă acum cu o lipsă gravă de forță de muncă, care a provocat perturbări majore în ultimele luni. Multe dintre ele facilitează acum mutarea în UE, pentru muncă, lucrătorilor migranți.

Iată o listă cu țările în care este cel mai ușor să obții o viză de muncă pentru cetățenii non-europeni.

Germania

Germania a lansat recent un nou „card de oportunitate” pentru a atrage muncitori migranți calificați. Folosind un sistem de puncte, „Chancenkarte” le permite celor care caută de lucru în Germania să se mute în țară înainte de a-și găsi un loc de muncă sau de ucenicie, în loc să fie nevoiți să aplice din străinătate.

Solicitanții trebuie să aibă sub 35 de ani, să aibă suficiente cunoștințe lingvistice pentru a trăi în țară și cel puțin 3 ani de experiență profesională pe CV.

De asemenea, trebuie să demonstreze că își pot permite să plătească cheltuielile de trai pentru perioada în care ar fi în Germania înainte de a-și găsi un loc de muncă.

Pentru mai multe detalii, puteți citi AICI.

Danemarca

Danemarca are, de asemenea, o mare nevoie de muncitori în toate domeniile de industrii și caută profesioniști din alte țări care să intervină și să ajute.

Sunt necesari muncitori calificați din domenii precum știința și inginerie până la profesioniștii din domeniul juridic și din domeniul sănătății, de la profesori și specialiști IT până la electricieni, fierari și metalurgi.

O listă completă a profesioniștilor necesari este disponibilă pe Lista pozitivă a țării pentru persoanele cu studii superioare și pe Lista pozitivă pentru muncă calificată publicată de Agenția Danemarcei pentru Recrutare și Integrare Internațională (SIRI). Listele au fost introduse la 1 iulie și vor rămâne în vigoare până la 31 decembrie.

Dacă vi se oferă un loc de muncă într-o industrie inclusă pe cele două liste, puteți aplica pentru un permis de ședere și de muncă danez. Permisul dvs. de ședere va fi valabil atâta timp cât este și perioada de angajare.

Dacă aplici pentru un loc de muncă pe listă din străinătate, ți se va acorda un permis de ședere valabil cu o lună înainte de a începe munca, pentru a te putea stabili în țară, cu condiția să dovediți că vă puteți întreține în acea perioadă.

Irlanda

Obținerea unei vize de muncă este relativ ușor în Irlanda, care oferă o serie de opțiuni, de la cele pe termen scurt la cele pe termen lung.

Deși este necesar să fi găsit deja un loc de muncă înainte de a putea aplica, țara caută activ lucrători migranți pentru a ocupa posturile vacante în sectoare care se confruntă cu deficite semnificative.

Țara are două vize principale de muncă, Permisul de angajare pentru competențe critice pentru lucrătorii cu înaltă calificare și Permisul general de angajare. Prima acoperă profesii considerate esențiale pentru creșterea economiei irlandeze, în timp ce a doua acoperă toate tipurile de locuri de muncă. După ce au primit aceste permise, este relativ ușor pentru oameni să aplice pentru rezidența permanentă în țară.

Portugalia

Portugalia a lansat recent o viză pe termen scurt pentru lucrătorii care intenționează să rămână în țară doar un sezon. În conformitate cu Viza de muncă portugheză, aveți voie să rămâneți și să lucrați în țară pentru o perioadă de maximum nouă luni.

Orice altă viză de muncă pe termen lung va depinde de profesia dumneavoastră. Se știe că cererile durează câteva luni înainte de a fi finalizate, dar odată ce obțineți una, vi se permite să rămâneți în Portugalia timp de unul până la doi ani.

Cei care locuiesc în Portugalia timp de cinci ani pot solicita rezidența permanentă, după care nu mai trebuie să solicite o viză de muncă.

Finlanda

Finlanda a lansat un proces rapid de 14 zile pentru a aduce în țară lucrători cu înaltă calificare, precum și familiile acestora. Cei care pot beneficia de acest serviciu sunt numiți de guvernul finlandez drept „specialiști” și antreprenori începători.

După 90 de zile în țară, lucrătorii din afara UE trebuie să solicite un permis de ședere.

Alte țări din UE, inclusiv Spania și Italia, au anunțat recent că lucrează la deschiderea mai multor oportunități pentru lucrătorii din afara UE și vor publica în curând liste cu posturile vacante pe care trebuie să le ocupe lucrătorii migranți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE