Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Războiul din Ucraina atinge pragul de 500 de zile

Războiul Rusiei din Ucraina atinge sâmbătă pragul de 500 de zile, o piatră de hotar sumbră pentru un conflict în care nu se întrevede niciun sfârșit.

În timp ce luptele au intrat în mare parte într-un impas, guvernul ucrainean și susținătorii săi occidentali speră că o contraofensivă amplă lansată luna trecută va schimba liniile de luptă și va readuce zonele ocupate de Rusia sub controlul ucrainean.

Între timp, războiul continuă să afecteze grav viețile și mijloacele de subzistență a sute de mii de oameni. Iar mizele devin din ce în ce mai mari.

VEZI GALERIA
9 imagini

Sursa foto: AP

Negocierile de pace, departe de a se încheia

În urmă cu o lună, un baraj important pe care Rusia îl controlează în sudul Ucrainei, Kahovka,  s-a prăbușit, inundând o întreagă regiune cu un torent toxic care a lăsat în urma sa moarte și distrugere, precum și consecințe pe termen lung asupra mediului.

Temerile legate de un dezastru nuclear au crescut, în special săptămâna aceasta, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că plănuiesc să atace una dintre cele mai mari centrale atomice din lume.

Rachetele cu rază lungă de acțiune lansate de Rusia pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei au ucis zeci de civili, inclusiv mulți dintre cei care au fost uciși și răniți în timp ce luau masa într-o pizzerie din estul țării și 10 persoane care au murit joi când clădirea în care locuiau în orașul Lvov din vestul țării a fost lovită în timp ce dormeau.

O tentativă de revoltă a unui șef al mercenarilor ruși a adus la Moscova o mostră a haosului războiului și a expus fisuri în conducerea militară a Rusiei, ridicând și mai mult miza.

Negocierile de pace sunt departe de a se încheia, deoarece ambele părți caută să își îmbunătățească poziția, forțele ucrainene încercând să recupereze cât mai mult teritoriu, iar Rusia intenționând să păstreze regiunile anexate ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE