Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rata inflației în Turcia a depășit 60% chiar și după creșterea dobânzii cheie

Rata anuală a inflației a ajuns la aproape 62% în Turcia, în luna noiembrie, conform datelor oficiale publicate luni. Ritmul de majorare a prețurilor a încetinit ușor de la 3,43% la 3,28% din luna octombrie în luna noiembrie, însă situația economică rămâne îngrijorătoare comparativ cu cea de anul trecut, relatează Euronews.com.

În luna precedentă, rata anuală a inflației a crescut la 61,98%, comparativ cu nivelul de 61,36% atins în luna octombrie, pe fondul deprecierii lirei turcești.

Chiar dacă datele oficiale sunt considerate îngrijorătoare, economiștii organizației independente Inflation Research Group (Enag) susțin că adevărata situație fiscală ar putea fi, de fapt, mult mai gravă.

Specialiștii estimează o creștere anuală a prețurilor de consum la 129,27% în luna noiembrie.

Banca Națională a Turciei a crescut dobânda cheie pentru a ține sub control inflația

După ce Recep Tayyip Erdogan a câștigat în luna mai un nou mandat de președinte, liderul turc a numit o nouă echipă la Banca Centrală, condusă de Hafize Gaye Erkan, un fost bancher de pe Wall Street.

Sub conducerea lui Erkan, Banca Națională a Turciei a crescut dobânda cheie de la 8,5% la 40% pentru a contracara fenomenul inflaționist.

"Ritmul de înăsprire monetară va încetini, iar ciclul de înăsprire se va încheia într-o perioadă scurtă de timp", au precizat reprezentanții Băncii centrale din Turcia, conform sursei citate.

Faptul că această măsură nu a fost blocată poate reprezenta un eșec pentru Ergodan, în condițiile în care în campania electorală promisese să blocheze o astfel de politică.

Potrivit analiștilor, o ultimă majorare a ratei dobânzii de 2,5% ar putea fi anunțată la următoarea ședință a băncii centrale din 21 decembrie. Ulterior, este de aștepotat ca această cifră să rămână stabilă pe parcursul anului 2024.

Redresarea economică a Turciei va fi una de durată, estimează analiștii

Potrivit datelor oficiale, creșterea ratei dobânzii au început să aibă ca efect încetinirea consumului, în așa fel încât să fie îndeplinit unul dintre obiectivele Băncii centrale.

În perioada iulie-septembrie, PIB-ul Turciei a crescut doar cu 0,3%, după ce a fost înregistrată o majorare de 3,3% în intervalul aprilie-iunie.

"Banca centrală va saluta aceste cifre drept o dovadă a atenuării cererii, iar presiunile inflaționiste se atenuează în continuare”, a declarat analistul Liam Peach de la Capital Economics, conform Euronews.com.

"Cu toate acestea, reducerea inflației la niveluri mult mai scăzute va necesita ca politica monetară să rămână restrictivă pentru o perioadă mai lungă și ne așteptăm ca Banca centrală să păstreze ratele dobânzilor neschimbate pe tot parcursul anului 2024", a spus Peach.

În noiembrie, agenția de rating de credit S&P's a revizuit ratingul pe termen lung al Turciei de la stabil la pozitiv.

"Inflația pare să fi atins un vârf”, a precizat experții agenției de rating, care au atras atenția, însă, că politica monetară "va avea nevoie de cel puțin doi ani pentru a aduce inflația sub control".

În schimb, unii analiști îl acuză pe președintele Erdogan că a declanșat o spirală inflaționistă, ceea ce a obligat Banca centrală, teoretic independentă, să dimuneze dobânda cheie cu mult sub nivelul creșterii prețurilor.

În pofida faptului că s-a bucurat de creștere economică în primii ani de conducere ai lui Erdogan, Turcia se confruntă cu o inflație neîntreruptă de două cifre de la sfârșitul anului 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE