Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recep Erdogan, felicitat de liderii lumii pentru câștigarea alegerilor în Turcia. Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu l-au felicitat

Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia, după un scrutin în care a adunat peste 52% din voturi și l-a învins pe contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu.

Erdogan a primit multe mesaje de felicitare de la liderii țărilor lumii, inclusiv de la președintele României, Klaus Iohannis.

Mesajele lui Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu pentru Recep Tayyip Erdogan

"Felicitări, domnule Preşedinte Erdogan, pentru realegerea în funcţie! Aştept cu nerăbdare să continuăm cooperarea strânsă, bazată pe parteneriatul strategic dintre ţările noastre", a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, l-a felicitat pe Erdogan. Președintele Camerei Deputaților a postat un mesaj pe Faceboook.

"Turcia rămâne unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României! Realegerea președintelui Recep Tayyip Erdogan oferă garanția dezvoltării în continuare a Parteneriatul nostru Strategic, în cadrul #NATO. Menținerea securității la Marea Neagră este vitală în acest context geo-strategic tensionat. Mai mult, #Turcia este unul dintre partenerii comerciali tradiționali ai României și mizăm pe stimularea relațiilor economice și în viitor. #Firmele turcești prezente în #România au o contribuție importantă, inclusiv în domeniul infrastructurii de transport, componentă esențială pentru dezvoltarea economiilor noastre", a postat Marcel Ciolacu.

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski l-au felicitat pe Erdogan

Marii lideri ai Europei i-au transmis și ei mesaje lui Erdogan. Alături de Emmanuel Macron, șefa Comisiei Europene, sau Volodimir Zelenski, nu putea lipsi nici Vladimir Putin.

"Victoria din alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii Turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc pentru eforturile dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a duce o politică externă independentă", a fost mesajul președintelui rus, Vladimir Putin, citat de Reuters.

"Îl felicit pe președintele Erdogan pentru victoria sa în alegerile prezidențiale. Contăm pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic în beneficiul țărilor noastre, precum și pe întărirea cooperării pentru securitatea și stabilitatea Europei", a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

  • Erdogan a fost ales președinte al Turciei cu peste 52% din voturi.

Marii lideri ai lumii au reacționat după ce Erdogan a câștigat alegerile în Turcia

"Franța și Turcia au provocări imense pe care trebuie să le treacă împreună. Revenirea păcii în Europa, viitorul Alianței Nord-Atlantice, Marea Mediterană. Alături de Președintele Erdogan, pe care îl felicit pentru realegerea sa, vom continua să mergem înainte", a scris Macron, pe Twitter.

Printre primii lideri care l-au felicitat pe Erdogan este premierul Ungariei, Viktor Orban, care i-a transmis și niște cuvinte în limba turcă: "Felicitări Președintelui Erdogan pentru victoria sa incontestabilă"!

Emirul Qatarului a ținut să-l felicite și el pe Erdogan, pe care l-a numit "frate": "Dragul meu frate Recep Tayyip Erdogan, felicitări pentru victoria ta!"

Erdogan a mai primit mesaje de felicitare și de la premierul Libiei, Abdul Hamid Dbeibeh, sau de la cel palestinian, Mohammad Shtayyeh.

Președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, i-a transmis și el un mesaj lui Erdogan.

"Felicitări @RTErdogan pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Turciei. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavoastră pentru a aprofunda relațiile UE-TR în anii următori", a scris Charles Michel, pe Twitter.

Nu a lipsit nici mesajul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Aștept cu nerăbdare să continui construirea relației UE-Turcia. Este de o importanță strategică atât pentru UE, cât și pentru Turcia să lucrăm pentru înaintarea acestei relații, în beneficiul poporului nostru".

Președintele Recep Tayyip Erdogan (69 de ani), care se află în funcție de două decenii, a fost reales cu 52,14% din voturi, conform anunțului președintelui Consiliului Electoral Suprem al Turciei, Ahmet Yener, după ce au fost numărate 99,43% din voturi, la momentul anunțului.

"Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost introduse în sistem, ele se duc la un singur candidat, rezultatul (n.r.: alegerilor) nu se va schimba", a spus Ahmet Yener.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE