Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Exporturile Turciei către Rusia s-au triplat. Temerile privind evitarea sancțiunilor aplicate Moscovei, în creștere

Exporturile de bunuri critice din Turcia către Rusia au crescut considerabil, ceea ce a generat temeri în legătură cu evitarea sancțiunilor aplicate Moscovei de către statele occidentale. Acest lucru a dat naștere la discuții la nivel diplomatic, pentru consolidarea relațiilor Turciei cu NATO, relatează Euronews.com.

Exporturile de bunuri turcești către Rusia, necesare pentru producția din industria de apărare a Rusiei, au crescut semnificativ în 2023. Din acest motiv, s-au intensificat suspiciunile privind o posibilă evitare a sancțiunilor, în condițiile în care Statele Unite și Uniunea Europeană fac demersuri pentru a limita accesul Rusiei la bunuri cu dublă utilizare, prin intermediul unor țări terțe.

În primele nouă luni ale anului 2023, Turcia a înregistrat exporturi în valoare de 144 de milioane de euro pentru 45 de bunuri, inclusiv microcipuri considerate de ”prioritate ridicată” de către SUA, Rusia și cinci ”foste republici sovietice” suspectate de ar fi intermediari pentru Moscova.

Valoarea exporturilor este de trei ori mai mare decât cea raportată în aceeași perioadă din anul 2022, depășind media de 26 de milioane de euro înregistrată în perioada 2015-2021.

Rusia ar folosi ca intermediari fostele republici sovietice

Statele Unite și UE au făcut demersuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a importa bunuri cu dublă utilizare prin intermediul țărilor terțe, fiind îngrijorate în special de companiile din state precum Kazahstan, Serbia și Turcia care reexportă produse vizate de sancțiuni aplicate Rusiei, Acest lucru ar sprijini eforturile militare ale Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.

Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei americane pentru terorism și informații financiare, va vizita Turcia săptămâna aceasta pentru a discuta despre măsuri menite să prevină operațiunile financiare ce ar putea sprijini eforturile de război ale Rusiei.

De asemenea, UE ar pregăti un pachet de măsuri pentru a împiedica capacitatea Moscovei de a eluda sancțiunile.

Potrivit publicației Bloomberg, 80% dintre achizițiile Rusiei de ”articole de prioritate ridicată” provin din China și Hong Kong. Chiar dacă exporturile din state precum Kazahstan, Serbia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan și Uzbekistan au înregistrat o scădere în a doua jumătate a anului 2023, comparativ cu începutul anului, acestea rămân considerabil mai mari decât nivelurile de dinainte de război.

Turcia păstrează relații apropiate cu Rusia

Importurile de bunuri cu prioritate ridicată din țările G7 raportate de Turcia au crescut cu peste 60% în 2023, ajungând la aproape 500 de milioane de dolari (457 de milioane de euro).

Turcia, alături de Emiratele Arabe Unite, este folosită adesea ca destinație intermediară pentru entitățile rusești care încearcă să exploateze rutele de import în mai multe etape pentru a ocoli verificările.

Datele oficiale din Turcia ridică suspiciuni, cu discrepanțe semnificative între exporturile raportate și lipsa corespunzătoare a creșterilor importurilor în țările intermediare.

Potrivit sursei citate, bunurile de mare prioritate exportate către Rusia ar fi folosite în producția de rachete de croazieră, drone și elicoptere, conform evaluărilor SUA și UE privind câmpul de luptă.

Washingtonul și aliații săi europeni au solicitat Turciei să ia măsuri pentru a limita acest comerț, așa cum reiese din sancțiunile recente ale Departamentului Trezoreriei SUA împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, Ankara a menținut legături diplomatice și comerciale puternice cu Rusia, angajându-se să nu ajute Moscova să eludeze controalele occidentale la export.

Pe măsură ce tensiunile se intensifică, dinamica relațiilor comerciale ar putea avea implicații mai mari pentru relațiile Turciei cu Occidentul, mai ales că Ankara încearcă să achiziționeze avioane de luptă americane F-16, în timp ce se confruntă cu presiuni din partea SUA și a Europei cu privire la aderarea Suediei la NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE