Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan și ambițiile sale neootomaniste ies la iveală pe fondul războiului din Israel. Istoric: ”Palestina era sub controlul nostru acum 100 de ani”

Întreaga lume arabă încearcă să sprijine înființarea statului palestinian, iar președintele Recep Erdogan este un promotor al neootomanismului prin care își propune ca Turcia să redevină o ”putere măreață”, a explicat istoricul Ionuț Cojocaru, în direct la Euronews România. Specialist în spațiul otoman și balcanic, Cojocaru a amintit că Palestina s-a aflat sub ocupația Imperiului Otoman, vreme de peste patru secole, până în 1918, iar actualul lider de la Ankara le-a dat de înțeles susținătorilor săi că ”trebuie să ne întoarcem în Balcani, adică inclusiv în România”.

În direct la Euronews România, conf.univ. dr. Ionut Cojocaru a evidențiat că președintele turc Erdogan ”a declarat că Hamas nu este organizație teroristă”.

Spațiul islamic este foarte divizat, dar Palestina poate reprezenta un punct de unitate a lumii islamice. De ce spun asta? Iranul care este șiit sprijină Hamas-ul care este sunnit. Avem gruparea Hezbollah.

Avem Turcia și lumea arabă pe partea cealaltă. Toți sunt sensibili și încearcă să sprijine înființarea statului palestinian, așa cum e rezoluția din 1947, cum și președintele SUA a declarat că sprijină această idee, însă ea în momentul de față nu poate fi pusă în discuție având în vedere că suntem într-un război și lumea este separată”, a precizat istoricul Ionut Cojocaru.

Istoric: Turcii îl criticau pe președintele Ergodan că nu trimite Armata către Gaza

”În Turcia, oamenii sunt sensibili. Am întâlnit oameni care voiau să ajungă în Palestina, să susțină cum pot. Îl criticau pe președintele Ergodan să nu se implică și că nu trimite Armata către Gaza. Dar mă refer la oamenii simpli.

Oamenii politici sau la liderii din Turcia nu există această posibilitate pentru că orice am spune despre Ergodan nu este atât de naiv încât să declare că va merge cu forța către Israel.

În același timp, la mitingul pe care l-a organizat la Rize, un oraș la Marea Neagră, în apropiere de Georgia, spunea că nu vom mai permite Israelului să bombardeze Gaza, să mai atace pe frații noștri”, a mai menționat istoricul.

Legăturile dintre Erdogan, statul Qatar și gruparea Hamas

”Turcul vede mișcarea Hamas și lupta aceasta ca o mișcare de eliberare națională. În iulie, președintele Hamas, Ismail Haniyeh, a fost primit la palatul prezidențial de Recep Tayyp Erdogan. Băiatul lui are afaceri. Foarte mulți lideri Hamas au și cetățenie turcă.

(...) Qatar a sprijin Turcia în perioadă aceea de probleme economice foarte mari, iar în această direcție președintele Ergodan nu se putea delimita de statul Qatar care au relații foarte apropiate. Statul Qatar a investit foarte mult în Turcia și a reușit cumva ca regimul Erdogan să se mențină”, a mai explicat istoricul.

Ce este curentul neotomanist promovat de Erdogan: ”Trebuie să ne întoarcem în Balcani, adică inclusiv în România”

”Este acel curent neootomanist pe care toată lumea îl știe. Ideea lui Ergodan care spune: de ce America să conducă lumea, de ce Marea Britanie să fie o forță atât de mare și Turcia nu?

La Ankara se vede în felul următor. Palestina era sub controlul nostru acum 100 de ani. Statele din zona respectivă erau ale noastre. Uite ce am făcut: am pierdut Balcanii. Au spus: trebuie să ne întoarcem în Balcani, adică inclusiv în România.

Trebuie să ne întoarcem la Salonic, în nordul Africii. Adică un discurs care frizează cumva - nu vreau să spun - ipocrizia”, a evidențiat Cojocaru.

Potrivit istoricilor, în 1516, Imperiul Otoman a invadat și Palestina, ocupație care a durat 402 ani (1516-1918), cu excepția celor 9 ani dintre 1831 și 1840, când guvernatorul egiptean Muhammad Ali și-a trimis trupele să captureze Palestina sub comanda fiului său Ibrahim Pașa.

Istoric: ”În momentul de față, Ergodan are toate puterile în mâinile sale”

De asemenea, istoricul a evidențiat că Ergodan ”a anunțat că va fi secolul noii Turcii, adică un secol în care Turcia va fi o putere măreață și va avea un rol important în zona respectivă”.

”Unul dintre proiectele importante va fi noua Constituție a Turciei pe care a promis că o va redacta și o va pune în discuție. În momentul de față, Ergodan are toate puterile în mâinile sale.

Poate să dizolve Parlamentul. Poate să îi schimbe pe judecătorii de la Înalta Curte, de la Curtea Constituțională. A desființat funcția de prim-ministru.

Este omul care se identifică cu statul turc și în cultura lor, Erdogan este Turcia în momentul de față”, a mai spus el.

Totodată, istoricul a punctat că ”din păcate pentru Occident, Ergodan este singurul lider cu impact mare și carismă rămas”, în condițiile în care se află la putere din 2002.

”De foarte mult timp lucrează pe două direcții: una internă și una externă. În războiul din Ucraina, s-a întâlnit și cu Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. I-a vizitat și pe unul și pe altul. (...)

Din punctul meu de vedere, Ergodan știe să-și joace cărțile până la o limită. Până în momentul de față și le-a jucat foarte bine și cred că cu acest discurs anti-Israel și anti-Occident (...)

Prin declarațiile sensibile, Turcia încearcă să atragă atenția și cumva cred că este un joc mai laborios în ceea ce privește Iranul. Dacă intră Iranul în acest conflict, ne obligă și pe noi să luăm o poziție. Dacă pică Iranul, după ce au picat Siria și Irakul, urmăm noi”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE