Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PSD și PNL formează oficial o alianță electorală: lista pentru europarlamentare, depusă la BEC. Ciolacu: Eu și Ciucă am făcut ce e corect

PSD și PNL formează oficial o alianță. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, la Biroul Electoral Central unde liderii celor două partide au depus lista comună de candidați pentru alegerile europarlamentare.

Lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare, depusă la Biroul Electoral Central

Ciolacu: Atât eu, cât şi domnul Ciucă am făcut ceea ce este corect pentru România

Alianţa PSD-PNL a depus, vineri, la BEC lista comună de candidaţi pentru alegerile europarlamentare.

Marcel Ciolacu: „În acest moment, este oficial. Cele două partide au constituit o alianță electorală. Am făcut o alianță electorală la fel cum am construit și o coaliție de guvernare. Nu am făcut-o nici pentru Partidul Social Democrat, nici pentru Partidul Național Liberal”, a precizat premierul.

Marcel Ciolacu: „Am reușit împreună să depășim toate discuțiile interne și să arătăm și interiorul partidelor, dar mai ales să arătăm românilor că avem maturitatea politică de a lua o decizie - nu pentru noi - o decizie pentru stabilitate, o decizie pentru dezvoltare într-un moment în care România nu-și permite să piardă vreo investiție, vreun ban european și vreo coerență când vorbim de aderarea integrală la Spațiul Schengen, și terestru, când vorbim de eliminarea vizelor pentru Statele Unite şi nu în ultimul rând, când vorbim de aderarea la OECD”, a spus premierul.

Ciolacu a adăugat că acestea sunt proiectele mari pentru care a fost creată, de fapt, alianța electorală.

Marcel Ciolacu: „După ce românii vor decide prin vot, pentru totdeauna românii au dreptate, vom vedea, după data de 10 iunie, deciziile ulterioare politice. Din punctul meu de vedere, atât eu, cât şi domnul preşedinte Nicolae Ciucă am făcut ceea ce este corect pentru România (...)”, a mai precizat acesta.

Ciucă: Candidații nu merg la Bruxelles pentru PSD sau PNL, ci pentru România

Lista coaliției de guvernare pentru alegerile europarlamentare 2024 este deschisă de eurodeputatul Mihai Tudose (PSD). Nicolae Ciucă a vorbit despre candidații de pe listă.

Nicolae Ciucă: „Este o listă care cuprinde o parte dintre europarlamentarii care au experienţă şi care şi-au desfăşurat activitatea în Parlamentul Uniunii Europene. De asemenea, sunt şi oameni noi. Practic, este o echipă pe care am asumat-o împreună (...).

Această echipă are misiunea de a merge la Bruxelles nu pentru un partid, nu pentru Partidul Naţional Liberal, nu pentru Partidul Social Democrat, are misiunea la Bruxelles pentru România”, a precizat președintele liberalilor.

Românii care ar putea să ajungă în Parlamentul European, după alegerile din 9 iunie 2024

România își va păstra cele 33 de locuri în următorul Parlament European, chiar dacă populația a scăzut în ultimii ani. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie, la pachet cu alegerile locale.

Coaliția PSD-PNL ar putea obține cel puțin 16 mandate în următorul Parlament European. Apoi, social-democrații și liberalii își vor împărți locurile, iar fiecare candidat va merge în familia sa europeană. Partidul AUR continuă să crească în sondaje, formațiunea condusă de George Simion ar putea obține până la 8 mandate. Vezi aici toate datele sondajului IPSOS făcut la comanda Euronews.

Calendarul alegerilor din 2024

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;

15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);

8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE