Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele din Serbia continuă. Manifestanții au aruncat cu pietre în forțele de ordine

Protestele continuă în Serbia, pentru a doua zi la rând. Sute de tineri au ieșit în stradă pentru a cere repetarea alegerilor. Ei au amenințat că vor bloca drumuri și poduri dacă nu le vor fi respectate revendicările.

Între timp, autoritățile au anunțat că aproape 40 de protestatari au fost arestați. Aceștia ar fi aruncat cu pietre în forțele de ordine. Cel puțin opt polițiști au fost răniți.

Motivul pentru care prostestele au izbucnit în Serbia

Protestele din Serbia au izbucnit după ce au fost publicate rezultatele alegerile parlamentare și locale organizate acum două săptămâni. Opoziția acuză fraudarea scrutinului pentru Primăria orașului Belgrad.

Mai exact, peste 20 de mii de oameni care nu locuiesc în capitala Serbiei ar fi votat pentru candidatul partidului pro-rus condus de președintele Aleksandar Vucic.

”Protestăm pentru că autoritățile nu au publicat listele cu cei care au votat în orașul nostru. Nereguli au fost înregistrate în toată țara. Este primul nostru protest și dacă nu se va ține cont de revendicările noastre, vor urma să alte manifestații.”, spune un protestatar.

Înainte de protestul studenților, sâmbătă seara,mii de oameni au încercat să intre în clădirea primăriei din Belgrad. Au fost ciocniri între protestatari și forțele de ordine și mai mulți polițiști au fost răniți. Mai mulți lideri ai opoziței din Serbia, printre care și Marinika Tepic, o politiciană de etnie română, au intrat în greva foamei pentru a denunța fraudele electorale.

Protestatarii au aruncat cu pietre și cărămizi în polițiști. Timp de trei ore consecutiv, forțele de ordine au fost atacate de protestatari. Polițiștii nu au ripostat, au sperat că spiritele se vor liniști de la sine. Din păcate, opt polițiști au fost răniți. Unii au suferit răni grave.

Rusia a reacționat la evenimentele din Serbia și a acuzat Occidentul că încearcă să destabilizeze țară care, deși a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană, continuă să mențină legături strânse și cu Moscova. Guvernul sârb a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după declanșarea invaziei din Ucraina.

Acum două săptămâni, în Serbia au fost organizate alegeri parlamentare anticipate. Președintele Alexandr Vucic a dizolvat legislativul în încercarea de a-și consolida puterea. Conform rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală, Partidul Progresist Sârb, susținut de președinte, a acumulat aproape 47 la sută din voturi.

Alianța opoziției „Serbia Împotriva Violenței” s-a plasat pe locul doi cu un rezultat de aproape 24 la sută și Partidul Socialiștilor, partener al formațiunii puterii, a acumulat aproape 7 la sută.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE