Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste masive în Serbia. Oamenii susțin că alegerile care au avut loc duminică au fost fraudate

Mii de oameni au manifestat în Serbia după publicarea rezultatelor preliminare ale alegerilor de duminică. Protestatarii, majoritatea tineri, au cerut repetarea alegerilor pentru primăria Belgradului. Ei consideră că scrutinul organizat în capitala Serbiei a fost compromis, după ce opoziția a anunțat că zeci de mii de alegători fictivi au fost aduși organizat la vot. Și observatorii OSCE au anunțat că alegerile din Serbia s-au desfășurat cu încălcări grave ale legislației.

Protestatarii susțin că votul le-a fost furat după ce Partidul Progresist Sârb al preşedintelui Aleksandar Vucic a obținut victoria în alegerile parlamentare și în cele pentru primăria orașului Belgrad. 

”A fost o mare înșelătorie electorală pusă la cale de guvern. Cerem un singur lucru. Am câștigat alegerile în Belgrad și ne vrem orașul înapoi”, spune un protestatar. 

”Este o mare rușine pentru țara noastră. Am fost jefuiți. Eu sunt studentă și îmi doresc să pot trăi în pace. Când am ascultat discursul fără sens al președintelui am plâns. Nu ar trebui să tăcem”, a explicat o cetățeană. 

Biljana Stojkovic, membru al coaliției de opoziție din Serbia: ”Am fost martorii unei fraude electorale colosale. Reacția cetățenilor este absolut justificată.”

Opoziția spune că alegerile au fost fraudate 

Opoziția susține că 40 de mii de alegători fictivi au fost aduși cu autocarele în Belgrad pentru a vota cu partidului pro-rus condus de actual președinte. Unii membri ai opoziției au anunțat că intră în greva foamei. 

Marinika Tepic, membru al coaliției de opoziție din Serbia: ”Nu putem și nu trebuie să recunoaștem rezultatul alegerilor pentru primăria orașului Belgrad. Aceste alegeri ne-au fost furate, au votat oameni din alte țări. Am venit să depunem toate dovezile pe care le avem la Comisia Electorală Centrală. Nu vom pleca. Eu și colegul meu. Miroslav Aleksic, vom rămâne aici cât va fi nevoie și vom începe greva foamei.”

Partidul pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic și-a atribuit deja victoria pentru primăria Belgrad și câștigarea majorității în Parlamentul Serbiei. Potrivit rezultatelor preliminare, formațiunea a obținut peste 46% dintre voturi la alegerile parlamentare anticipate. Alianța de opoziție s-ar fi clasat pe locul al doilea, cu 23% din voturi. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE