Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Populiștii aflați la putere în Serbia revendică o victorie electorală zdrobitoare la alegerile parlamentare din țară

Populiștii aflați la putere în Serbia au revendicat duminică o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din țară, care au fost afectate de rapoarte privind nereguli majore atât în timpul unei campanii tensionate, cât și în ziua votului.

Premierul Ana Brnabic a declarat că, după numărarea a jumătate din buletinele de vot, proiecțiile Partidului Progresist Sârb arată că președintele Aleksandar Vucic a obținut 47% din voturi și se așteaptă să dețină aproximativ 130 de locuri în adunarea de 250 de membri.

Principalul grup de opoziție, ”Serbia împotriva violenței”, a obținut aproximativ 23 la sută, a precizat Brnabic.

Principala competiție în alegerile parlamentare și locale de duminică a fost între Partidul Progresist Sârb, sau SNS, aflat la guvernare, al lui Vucic, și o coaliție centristă care încearcă să submineze populiștii care au condus statul balcanic tulburat din 2012.

Sute de sârbi din Kosovo au trecut frontiera pentru a vota

Sute de sârbi kosovari au trecut graniţa duminică pentru a vota la alegerile parlamentare din Serbia, după ce Pristina şi Belgradul nu au reuşit să ajungă la un acord care să le permită să voteze în oraşele şi satele lor.

Duminică dimineaţa, mai multe autocare închiriate de autorităţile sârbe erau pregătite să plece din gara din Mitrovica, potrivit AFP. Este nevoie de două ore pentru a trece graniţa dintre Kosovo şi Serbia, sute de maşini fiind blocate, potrivit autorităţilor locale.

Problema Kosovo, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, dintre care 120.000 de sârbi, rămâne o obsesie pentru unii sârbi, care consideră că teritoriul este leagănul lor naţional. Iar unii sârbi kosovari refuză orice supunere faţă de Pristina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE