Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opoziția din Serbia se teme de fraude electorale. Sârbii sunt așteptați să își aleagă parlamentarii și primarii

Activiștii prodemocrație și opoziția din Serbia îi îndeamnă pe sârbi să meargă masiv la vot, în alegerile locale și parlamentare.

Cu două zile înaintea scrutinului, atmosfera este dominată de manipulare și intimidare, iar liderii opoziției acuză fraudele electorale.

Opoziția formată dintr-o coaliție de partide proeuropene intitulată ”Serbia împotriva Violenței” face eforturi pentru a-i mobiliza pe oameni să meargă la urne, fără să dispună de prea multe resurse.

Deși nu sunt alegeri prezidențiale, președintele filorus al Serbiei, naționalistul Aleksander Vucici, a fost personajul central al campaniei electorale.

Liderul de la Belgrad și-a promovat intens Partidul Progresist. Capitala Serbiei este plină de panouri publicitare cu Vucici, alături de mesajul: Puterea este a poporului. Serbia nu trebuie să se oprească.

”Condițiile electorale nu mai sunt aceleași, s-au înrăutățit. În acest an, Aleksandar Vucici a avut 250 de apariții televizate. Noi, opoziția, nici măcar nu existăm pe canalele naționale. Presiunea asupra votanților este uriașă. Copiii sunt dați afară din grădinițe. Oamenii nu au libertatea de a spune ceea ce gândesc. Puterea va cumpăra din nou voturile.”, a declarat Dragan Djilas, liderul Opoziției.

Activiștii prodemocrație fac eforturi pentru a bloca fraudele electorale

Actuala putere a cultivat o confuzie generală, astfel încât oamenii nici măcar nu știu ce votează. Unii cred că are loc un referendum pentru legitimarea lui Vucici.

Actuala guvernare naționalist-populistă se află la putere din 2012. Partidul progresist al lui Vucici este însă afectat de conflictul din Kosovo, dar și de atacurile armate din primăvară, care au generat proteste masive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE