Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri anticipate în Serbia. În cei 33 de ani ai sistemului multipartit s-au format 17 guverne

Serbia se pregătește iarăși de alegeri anticipate. Acum o lună și jumătate, preşedintele a dizolvat parlamentul și-a chemat din nou electoratul la urne. Analiștii sunt de părere că scopul său este de a-şi consolida autoritatea în timp ce încearcă să găsească o modalitate de a normaliza relaţiile cu Kosovo, una dintre cele mai importante condiţii pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În Serbia, alegerile extraordinare au devenit un fenomen politic obișnuit. În cei 33 de ani ai sistemului multipartit s-au format 17 guverne, dar numai trei au dus la capăt întregul mandat. 

Dejan Bursać  Institutul pentru filosofie și teorii sociale: ”În anii 1990, guvernele erau instabile din motive politice concrete, cum ar fi războaie, crize și altele asemenea. După 2000 au eșuat din cauza incapacității de a forma coaliții stabile.”

Aceeași practică a continuat chiar și după ce Aleksandar Vučić a venit la putere. Deși guvernele din epoca sa au avut o majoritate stabilă, analiștii subliniază că acestea au căzut în primul rând din dorința guvernului de a valorifica popularitatea în rândul electoratului sau din cauza necesității de a sprijini partidul la nivel local prin alegeri parlamentare extraordinare.

Dušan Ilić Euronews Serbia: ”De când Partidul Progresist Sârb a venit la putere în 2012, patru cicluri electorale extraordinare și unul obișnuit au trecut peste Serbia. Cu alte cuvinte, în loc de mandatul constituțional de patru ani, Adunarea Națională și Guvernul au lucrat în medie doi ani și patru luni.” 

Perspective electorale înaintea alegerilor locale și regionale

În actuala sesiune parlamentară, coaliția de guvernământ controlează două treimi din parlament, în timp ce o treime din locuri aparțin opoziției împărțită ideologic - blocul pro-european și cel eurosceptic condus de Dragan Djilas, fostul primar al Belgradului. În ciuda situației politice clare, Serbia merge din nou la alegeri.

Dejan Bursać, Institutul pentru filosofie și teorii sociale: ”Mi se pare că, mai mult decât protestele care au apărut după cele două crime în masă în luna mai, anunțarea alegerilor a fost influențată de incidentul care a avut loc la Banjska, în Kosovo și Metohija. În acest fel, Aleksandar Vučić încearcă să prevină criticile privind problema Kosovo. Atât opoziția, cât și partidul de guvernământ se vor ocupa mai mult de alegeri, comunitatea internațională nu se va amesteca prea mult în acest proces, iar Vučić calculează că, odată cu victoria, va câștiga o nouă legitimitate, în timp ce vechile crize vor fi uitate.”

Pe lângă alegerile parlamentare extraordinare, pe 17 decembrie vor avea loc alegeri locale anticipate în 65 de comune și orașe, precum și alegeri extraordinare în provincia Voivodina. Potrivit sondajelor preelectorale, guvernul este mai popular decât opoziția în majoritatea localităților, în timp ce cursa electorală cu cel mai nesigur rezultat este așteptată în capitala Belgrad.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE