Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia, amenințată cu izolarea internațională. Belgradul trebuie să accepte acordul UE privind Kosovo

Serbia s-ar putea confrunta cu izolarea internațională și blocarea investițiilor străine, dacă respinge propunerea Uniunii Europene privind normalizarea relațiilor cu Kosovo. Este declarația președintelui sârb Aleksandar Vucic, care a mai spus că a primit un avertisment ferm din partea oficialilor occidentali, iar Serbia ar fi pierdută politic și economic într-un astfel de scenariu.

Belgradul a găzduit o nouă rundă de negocieri privind relațiile cu Kosovo la care au participat trimișii speciali ai SUA și ai Uniunii Europene. Propunerea de normalizare a relațiilor cu Kosovo, concepută de Franța și Germania, nu a fost încă făcută publică, dar Vucic a precizat că planul prevede ca Serbia să nu se opună aderării Kosovo la organizațiile internaționale, inclusiv Națiunile Unite. În cazul în care nu ar accepta compromisul, Belgradul riscă să își vadă spulberate aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Au fost printre cele mai dure negocieri din ultimul deceniu și am participat la aproape toate discuțiile, chiar și atunci când era premier Ivica Dacic. Niciodată nu a fost ca acum.”

Unii analiști consideră că afirmațiile președintelui marchează o schimbare radicală de retorică a Belgradului, tradițional aliat al Rusiei. Liderul de la Belgrad a spus răspicat că Serbia nu-și permite să rateze integrarea europeană.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Serbia trebuie să negocieze, să ia parte la dialog și să-și continue drumul european, nu doar pentru că ador ipocrizia (celor de la Bruxelles n.red) în ceea ce privește respectul față de Carta Națiunilor Unite și rezoluțiile Națiunilor Unite, ci pentru că, fără aceasta, am fi pierduți din punct de vedere economic și politic. În calitate de președinte, nu aș accepta să conduc o țară care este singură și izolată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE