Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo și Serbia, discuții la Bruxelles pe fondul creșterii tensiunilor

Serbia și Kosovo poartă joi discuții la nivel înalt privind criza, care, speră mediatorii Uniunii Europene, vor detensiona tensiunile tot mai mari din Balcani, unde Rusia încearcă să-și sporească și mai mult influența pe fondul războiului din Ucraina. Speranțele că întâlnirea rară dintre președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul kosovar Albin Kurti, care va avea loc la Bruxelles, ar putea produce un progres major sunt reduse.

Plăcuțele de înmatriculare

Cele mai recente tensiuni dintre Serbia și fosta sa provincie Kosovo au crescut la sfârșitul lunii trecute, când guvernul lui Kurti a declarat că documentele de identitate sârbești și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor nu vor mai fi valabile pe teritoriul Kosovo.

Sub presiunea aparentă a Occidentului, Kurti a amânat cu o lună, până la 1 septembrie, începerea punerii în aplicare a acestei măsuri. Minoritatea sârbă, care locuiește mai ales în nordul Kosovo, a reacționat cu furie și au ridicat baraje rutiere și au tras cu armele în aer și în direcția ofițerilor de poliție din Kosovo. Nimeni nu a fost rănit.

„Există două decizii, decizii legitime ale guvernului din Kosovo privind formularul de intrare-ieșire pentru cetățenii Serbiei și transformarea plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor din ilegale în legale. Ambele decizii sunt legale, legitime și vin după un lung proces de negocieri, evident eșuate, în timp ce Kosovo a făcut tot ce a putut pentru a ajunge la un fel de acord cu privire la acest proces,” a declarat Xhelal Svecla, ministrul Afacerilor Interne din Kosovo.

Destabilizarea Balcanilor

Guvernul din Kosovo a acuzat Serbia vecină că a instigat revoltele pentru a destabiliza țara care și-a declarat independența în 2008, după o intervenție NATO care a pus capăt represiunii sângeroase a Serbiei împotriva separatiștilor de etnie albaneză în 1999.

Ministrul de interne din Kosovo, Xhelal Svecla, a acuzat Serbia și aliatul său, Rusia, de declanșarea și susținerea revoltelor. Oficialii ruși și propaganda lor, care sunt foarte activi în Serbia, s-au alăturat rapid narațiunii pro-sârbe, susținând că minoritatea sârbă din Kosovo este oprimată și supusă la violență de către etnicii albanezi majoritari - aceeași narațiune folosită ca scuză de Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Există temeri în Occident că Rusia ar putea folosi Serbia pentru a destabiliza Balcanii și a abate astfel cel puțin o parte din atenție de la războiul său din Ucraina. Ridicând miza, oficialii ruși au început recent să pledeze pentru înființarea unei baze militare în Serbia, care este înconjurată aproape în întregime de țări membre NATO.

Serbia, Rusia și China nu recunosc independența Kosovo, care este susținută de Statele Unite și de majoritatea celorlalte state occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE