Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cancelarul Germania cere Serbiei și Republicii Kosovo să ajungă la o înțelegere, dacă doresc aderarea la UE

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cere Serbiei și Republicii Kosovo să ajungă la o înțelegere, dacă doresc aderarea la Uniunea Europeană. Oficialul german a cerut un angajament clar pentru rezolvarea vechii dispute între cele două țări, privind independența Kosovo.

Negocierile între Priștina și Belgrad sunt supravegheate de Uniunea Europeană

Cancelarul german, Olaf Scholz, a ajuns la Belgrad, o altă oprire în turneul său în Balcani. Scholz a venit în capitala Serbiei de la Priștina, unde a avut convorbiri cu premierul din Kosovo, Albin Kurti. Aici a fost întâmpinat la Aeroportul Nikola Tesla de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, după care a avut loc o recepție în fața Palatului Serbiei.

Ce spun analiștii de la Belgrad despre vizită

Printre temele principale se numără dialogul dintre Belgrad și Priștina pe marginea normalizării relațiilor, dar și poziția Serbiei în privința invaziei ruse în Ucraina. Serbia nu a impus sancțiuni la adresa Rusiei, deși este țară candidată la Uniunea Europeană. Mulți dintre analiștii de la Belgrad cred că această vizită reprezintă o presiune pentru ca Serbia să își alinieze poziția cu Occidentul.

Acum câteva zile, președintele sârb a declarat că multora nu le vor plăcea mesajele transmise de Scholz.

Cât privește relația dintre Kosovo și Serbia, cancelarul german a declarat la Priștina că acordul final trebuie să rezolve problema recunoașterii Kosovo, pentru că este imposibil ca două state care nu se recunosc reciproc să devină membre ale Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE