Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni în creștere între Serbia și Kosovo. Președintele Serbiei avertizează NATO că va interveni să-și protejeze cetățenii

Președintele Serbiei a spus că țara sa va proteja minoritatea sârba din Kosovo „dacă NATO nu vrea să facă acest lucru”. Tensiunile sunt în creștere în acest teritoriu, după eșuarea tratativelor dintre liderii din Serbia și Kosovo, mediate de Uniunea Europeană.

Într-un discurs virulent, președintele Serbiei a cerut NATO „să-și îndeplinească îndatoririle” în Kosovo. În caz contrar, Serbia va interveni pentru a-și proteja populația minoritară din provincia autonomă.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo s-au amplificat din nou luna trecută, când guvernul din Kosovo a declarat că documentele de identitate și numerele de înmatriculare din Serbia nu vor mai fi valabile pe teritoriul provinciei. Serbia a implementat aceleași măsuri acum 10 ani, pentru cetățenii din Kosovo care trec granița în Serbia.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: Nu vor exista coloane de refugiați și ne vom salva poporul de persecuții și pogromuri, dacă NATO nu vrea să o facă, dacă forțele KFOR nu vor să o facă.

Sârbii minoritari din Kosovo au reacționat cu furie la schimbările propuse, creând blocaje rutiere, sunând sirenele de raid aerian și trăgând cu arme în aer și în direcția ofițerilor de poliție kosovari. Nu s-au înregistrat victime. Sub presiunea Occidentului, autoritățile din Kosovo au amânat implementarea măsurii până la 1 septembrie.

Există temeri că Rusia și-ar putea încuraja aliatul său Serbia să intervină armat în nordul regiunii Kosovo. Mișcarea ar destabiliza și mai mult zona balcanică și ar distrage atenția lumii și a NATO de la războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE