Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE și SUA încearcă să dezamorseze criza dintre Serbia și Kosovo. O delegație de emisari occidentali s-a deplasat la Belgrad și Priștina

O delegație de emisari occidentali s-a deplasat în Kosovo și în Serbia pentru discuții menite să rezolve tensiunile dintre cele două națiuni. Problemele au plecat de la plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia pentru orașe kosovare.

Uniunea Europeană și Statele Unite încearcă să-și unească forțele pentru a dezamorsa criza dintre Serbia și Kosovo.

Trimișii occidentali s-au întâlnit la Priștina cu prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, pentru a analiza propunerea de normalizare a relațiilor prezentată acum câteva săptămâni.

La sfârșitul reuniunii, reprezentantul Uniunii Europene a făcut bilanțul discuțiilor.

Miroslav Lajcak, trimisul Uniunii Europene: „Vreau să spun, totuși, în acest moment, că ne-am așteptat la o mai bună înțelegere a oportunităților, pe care le oferă această propunere. Sper că vom ajunge la o înțelegere deplină și la o utilizare deplină a potențialului acestei propuneri. Vom continua să lucrăm la acest lucru. Vă mulțumesc foarte mult.”

După întâlnire, delegațiile au mers la Belgrad pentru a încerca să determine Serbia să accepte o reconciliere.

Tensiuni între Belgrad și Priștina

În partea de nord a Kosovo există o mare comunitate sârbă și apar constant fricțiuni cu Priștina, de când Kosovo și-a proclamat independența în 2008, pe care Belgradul nu o recunoaște.

Tensiunile au crescut la sfârșitul anului trecut, când sârbii kosovari au ridicat baricade pentru a protesta față de arestarea unui fost polițist.

Trupele de menținere a păcii KFOR au fost cele care au îndepărtat baricadele

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE