Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia și Kosovo nu au ajuns la un acord în disputa privind plăcuțele de înmatriculare

Discuțiile de 11 ore de la Bruxelles, menite să atenueze tensiunile dintre Kosovo și Serbia, s-au încheiat fără niciun rezultat. Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a vorbit despre un „comportament neconstructiv” în legătură cu o reuniune care a avut loc luni la Bruxelles, în cea mai recentă încercare a UE de a calma situația, relatează Euronews.com.

Tensiuni între Serbia și Kosovo

Tensiunile de lungă durată dintre Serbia și fosta sa provincie au crescut din nou în ultimele săptămâni, pe fondul deciziei guvernului din Kosovo de a interzice plăcuțele de înmatriculare emise de Serbia.

Kosovo dorește ca aproximativ 10.000 de sârbi kosovari, ale căror vehicule au plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia, să le înlocuiască cu plăcuțe de înmatriculare ale Republicii Kosovo. Planul etapizat include avertismente, amenzi și, în cele din urmă, interdicții de conducere pentru cei care refuză să schimbe.

În urma întâlnirii, prim-ministrul kosovar Kurti i-a reproșat lui Borrell că s-a concentrat doar pe problema plăcuțelor de înmatriculare, în locul normalizării depline a legăturilor dintre vecini. Președintele sârb Vučić a declarat că prim-ministrul kosovar este responsabil pentru eșecul reuniunii și că „ne așteaptă nopți nedormite„.

Ce părere au rezidenții?

Euronews Serbia i-a întrebat pe etnicii sârbi care locuiesc în Mitrovica dacă lipsa unei rezoluții îi îngrijorează.

„Nu, nu, nu există nicio teamă. Am trăit aici de când ne-am născut, suntem obișnuiți cu această situație”, a explicat un bărbat. „Da, există tensiuni, există, dar nu există teamă, cel puțin aici. Cei mai în vârstă s-ar putea să se teamă, dar nu și noi, tinerii”.

Există îngrijorări reale că problema nerezolvată ar putea duce la o nouă confruntare. Misiunea condusă de NATO în Kosovo, cunoscută sub numele de KFOR, „rămâne vigilentă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE