Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Serbiei dizolvă Parlamentul. Aleksandar Vucic a anunțat data alegerilor anticipate

Președintele sârb Aleksandar Vucic a semnat miercuri decretul prin care dizolvă Parlamentul de la Belgrad și convoacă alegeri anticipate la data de 17 decembrie, demers prin care încearcă să-și consolideze autoritatea. De asemenea, el caută o soluție pentru normalizarea relațiilor cu Kosovo, una dintre principalele condiții ce trebuie îndeplinite pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Alegerile parlamentare anticipate din Serbia se vor desfășura în același timp cu scrutinul organizat pentru alegerea administrației în 65 de localități, inclusiv în capitala Belgrad.

Experții susțin că, în tot acest timp, alegerile și lipsa unui Parlament îi vor permite președintelui Aleksandar Vucic să câștige timp, în așa fel încât să amâne hotărâri privind relația cu Kosovo.

”Trăim în vremuri în care este necesar pentru noi toţi să fim uniţi în lupta pentru interesele vitale ale Serbiei, în care vom fi sub numeroase presiuni, atât din cauza poziţiei noastre faţă de Kosovo, cât şi din cauza altor probleme regionale şi globale”, a precizat Vucic după semnarea decretului.

UE cere Serbiei normalizarea relațiilor cu Kosovo

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a afirmat, marți, la Belgrad, că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a-și normaliza relațiile, pe fondul declanșării violențelor recente, în cazul în care vor să adere la UE.

De asemenea, Serbia trebuie să se alăture statelor occidentale ce aplică sancțiuni Rusiei, să elimine corupţia şi crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătăţească sistemul de justiţie, climatul de afaceri şi situaţia drepturilor omului, notează sursa citată.

Motivul pentru care Serbia organizează alegeri anticipate

Unii comentatori sunt de părere că Vucic a luat această decizie pentru a-și consolida poziția și a reforma Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare. Popularitatea acestei formațiuni a fost afectată după mai multe luni de proteste ale Opoziţiei, ca urmare a a două atacuri armate în masă, comise în luna mai.

Datele Institutului de sondare Stata din Belgrad arată că alianţa condusă de SNS era creditată luna octombrie cu aproape 44% din voturi. Din acest motiv, va trebuie să caute aliaţi pentru a forma o majoritate în Parlamentul cu 250 de locuri.

În schimb, blocul centrist de opoziţie Împotriva Violenţei, compus din partide de stânga, ecologiste şi centriste, ar obţine 38%, în vreme ce formațiunile ultranaţionaliste şi pro-ruse ar avea împreună în jur de 11% din voturi.

Aleksandar Vucic a demisionat de la conducerea partidului aflat la putere în Serbia

În 2022, Aleksandar Vucic a obţinut un al doilea mandat de președinte pe o perioadă de cinci ani, însă în luna mai a demisionat de la conducerea SNS. Cu toate acestea, el ar influența considerabil politicile partidului.

După semnarea decretului, preşedintele a spus că este important pentru Serbia să ''menţină pacea, stabilitatea şi coeziunea internă şi să arate democraţie''.

''Această campanie este o ocazie de a prezenta diferite idei, programe, politici, dar care nu trebuie niciodată să ameninţe interesele vitale ale Serbiei'', a adăugat Vucic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE