Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlandezi condamnaţi pentru un complot terorist. Ei fabricau arme la imprimante 3D și pregăteau un "război rasial"

Procurorii din Finlanda au condamnat patru bărbați după ce au descoperit că ei pregăteau un complot terorist. Aceștia fabricau arme semiautomate la imprimante 3D și plănuiau "un război rasial", precum și atacuri asupra minorităților etnice și religioase, a infrastructurii-cheie și a politicienilor.

Astfel, un tribunal finlandez din orașul Lahti i-a condamnat pe cei patru pentru "săvârşirea de crime cu intenţie teroristă, inclusiv complot pentru de atacuri împotriva migranţilor, a infrastructurii critice şi a oponenţilor lor politici", conform Euronews.com. În instanță, procurorii au demonstrat modul în care cei trei plănuiau să folosească armele făcute la imprimate 3D.

Suspecții plănuiau atacuri teroriste

Pentru a ajunge la aceste concluzii, autoritățile au fost ajutate și de serviciul intern de informații al țării, SUPO, care a avertizat că principalele amenințări la adresa securității provin de la acei atacatorii islamiști cunoscuți drept "lupi singuratici", sau de la cei de extremă dreaptă. Iar un astfel de proces este o raritate în națiunea nordică.

Principalul suspect are 29 de ani și a fost condamnat la trei ani și patru luni, sub acuzația de "infracțiuni agravate cu arme de foc comise cu intenție teroristă", precum și de "planificarea pentru comiterea unui act terorist". El a primit și o condamnare legată de droguri. Doi complici ai săi au primit pedepse de un an și nouă luni de închisoare, respectiv șapte luni de închisoare cu suspendare. Aceștia au fost acuzați de "infracțiuni legate de terorism, de fabricare a armelor de foc și pregătire pentru folosirea acestora".

Al patrulea inculpat are 66 de ani și a fost condamnat la un an și două luni de închisoare pentru infracțiuni cu arme de foc, dar care nu au fost săvârșite cu intenție teroristă.

Cei patru ar fi avut ideologii de extremă dreapta

În cadrul procesului s-a luat în considerare și faptul că ideologia de extremă dreapta a jucat un rol în influențarea bărbaților, care erau considerați neo-naziști. Instanța a ajuns la concluzia că principalul suspect "credea într-un război rasial în așteptare", care ar fi dus la "prăbușirea societății" și a considerat că violența împotriva "dușmanilor" este justificată. Printre cei despre care se crede că sunt dușmani se numără migranți, minorități etnice și religioase, antifasciști și influenceri, după cum au spus procurorii.

"Instanța a stabilit că scopul activității infracționale a fost acela de a provoca o teamă serioasă în rândul populației, în sensul că totul s-a desfășurat cu intenție teroristă", a precizat instanța.

Bărbații ar fi pus la cale și atacuri asupra infrastructurii civile-cheie, cum ar fi rețelele electrice și căile ferate. Însă o investigație a poliției a arătat că activitatea inculpaților nu a evoluat la nivelul de pregătire efectivă pentru un act concret de terorism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE