Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de persoane cer demisia președintelui sârb Aleksandar Vucic

Zeci de mii de persoane s-au adunat din nou vineri în centrul Belgradului, pentru a cere demisia președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic.

Belgradul și alte câteva orașe din Serbia au fost marcate de proteste după ce, în luna mai, au avut loc două atacuri armate în urma cărora au murit 18 oameni și alți 20 au fost răniți. Printre victime au fost și elevi de școală primară.

Protestatarii au purtat afișe cu președintele Aleksandar Vucic și cu aliatul său apropiat, premierul Ana Brnabic, îmbrăcați în uniforme de închisoare, scrie euronews.com.

Al șaselea protest din Belgrad

Aceștia au scandat sloganul "Vucic pleacă", iar liderii protestatarilor au declarat că cererile lor, care includ demisia unor oficiali de top din domeniul securității și retragerea drepturilor de difuzare la nivel național pentru posturile de televiziune pro-guvernamentale care promovează violența, trebuie îndeplinite până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Aceștia au declarat că, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite până la termenul limită, protestele pașnice vor lua o nouă formă, mai radicală. Nu au dat mai multe detalii.

Protestul de vineri a fost al șaselea din capitala sârbă de la crimele din luna mai.

Opoziția l-a acuzat pe Vucic că a alimentat nepăsarea și discursul instigator la ură împotriva oponenților săi în timpul guvernării sale de 11 ani. Vucic a negat acest lucru, spunând că grupurile de opoziție doresc ca el să fie răsturnat prin forță sau chiar ucis.

Președintele sârb a promis la începutul acestei săptămâni alegeri parlamentare anticipate. Cu toate acestea, majoritatea partidelor de opoziție au respins organizarea de alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE