Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii din Serbia sunt pregătiți și doritori să voteze la alegerile parlamentare anticipate: ”Dacă ieșim la vot, atunci putem schimba ceva”

Serbia se pregătește de alegeri parlamentare anticipate. La scrutinul din decembrie, vor vota pentru prima dată și câteva zeci de mii de tineri care au împlinit 18 ani.

Pentru a îi ajuta să voteze în cunoștință de cauză, Consiliul Național al Tineretului din Serbia a pus la punct programe care să explice peisajul politic de la Belgrad.

Există ideea că tinerii nu sunt interesați de politică și se implică doar atunci când interesele lor sunt amenințate. Realitatea este însă că tinerii din Serbia sunt pregătiți și doritori să voteze. Atât guvernul, cât și opoziția, concurează pentru atragerea electoratului tânăr prin evenimente organizate pe rețelele de socializare. În 2005, în Serbia s-au născut aproximativ 72 de mii de copii, iar 18 ani mai târziu, ei au devenit alegători.

Atât guvernul, cât și opoziția concurează pentru atragerea electoratului tânăr

David Ilić, prima dată alegător: ”Trebuie să merg la alegeri. Cred că ar trebui să ieșim cu toții la votare, este de datoria noastră. Pentru cine vom vota este mai puțin important, dar ar trebui să ieșim”.

Reporter: ”Crezi că votul tău poate schimba ceva și, în acest sens, merită votat?”

David Ilić, alegător pentru prima dată: ”Dacă spun că votul nu va schimba nimic, atunci toată lumea va spune la fel și ce rost are? Cu toții trebuie să ieșim și dacă ieșim, atunci putem schimba ceva”.

Studenții care au mai votat și la alegerile anterioare sunt gata să meargă din nou la urne, doar că unii dintre ei spun că își vor schimba temporar secția de votare din cauza obligațiilor universitare.

”Dacă votăm cu toții, doar atunci putem obține ceva”

Marina, 20 de ani: ”Cred că este foarte important ca tinerii să meargă la vot și să spună ce cred ei că este corect și cine cred că ar trebui să fie în fruntea statului, adică la putere”.

Angela, 18 ani: ”Ei bine, o voi face, dar nu cred nimic pozitiv, sincer, pentru că nu știu cât de sincere sunt aceste promisiuni”.

Uroš, 20 de ani: ”Dacă votăm cu toții, doar atunci putem obține ceva și dacă votăm oamenii potriviți”.

Aproximativ 800.000 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani locuiesc în Serbia. Statisticile arată că doar jumătate au votat la alegerile legislative trecute, dar datele de la ultimul tur de scrutin, cel pentru alegerea președintelui, demonstrează că peste 65% ar fi mers la vot.

Miljana Pejić, Consiliul Național al Tineretului din Serbia: ”Cred că ultimile alegeri ne-au determinat să fim mai conștienți și să ne îngrijorăm că cele mai vulnerabile grupuri sociale nu sunt protejate. Problema securității, problema securității în educație, dar și în spațiul public. Cred că este un subiect deosebit de important pentru tineri. De asemenea, problemele de sănătate, dar și situația economică extrem de dificilă în care se află tinerii”.

Vocea tinerilor contează

Și în Serbia, în timpul campaniei electorale, se afirmă mereu că vocea tinerilor contează. Atenția le este atrasă cu activități de recreere, oferirea de carduri de student, promisiuni electorale de a construi noi cămine, terenuri de baschet sau mai multe alocații bugetare. Tinerii vor decide care promisiuni sunt mai convingătoare, pentru că, pe 17 decembrie, ștampila de vot este în mâinile lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE