Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul parlament al Poloniei face primele numiri în Consiliul Magistraturii, care asigură independenţa judecătorilor

Dieta de la Varşovia, camera inferioară a noului parlament al Poloniei, cu majoritate pro-europeană, şi-a numit marţi cei patru reprezentanţi în Consiliul Magistraturii (KRS), instituţie care conform Constituţiei numeşte judecătorii şi le asigură independenţa, transmite AFP.

Aceştia îi înlocuiesc pe membrii KRS desemnaţi de fostul partid de guvernământ PiS (Lege şi Justiţie), de orientare naţionalistă.

AFP observă că raportul de forţe în KRS nu s-a schimbat prin noile numiri, iar de facto PiS controlează în continuare Consiliul.

O reformă de lungă durată

Noul preşedinte al Dietei, Szymon Holownia, a apreciat că având în vedere "numeroasele daune" provocate de PiS, reforma KRS nu se va realiza "în cinci minute sau în două săptămâni", ci "ar putea dura câteva luni".

Reformele judiciare începute de PiS în 2017, inclusiv în privinţa KRS, au provocat disensiuni între Varşovia şi Bruxelles. Uniunea Europeană a reproşat Poloniei că subminează statul de drept, iar în 2019 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a apreciat că noul Consiliu al Magistraturii "nu oferă suficiente garanţii de independenţă faţă de instituţiile puterii legislative şi executive".

Curtea Supremă a Poloniei a adoptat ulterior o decizie similară, iar UE a blocat accesul Poloniei la fonduri de peste 35 de miliarde de dolari din planul de relansare după epidemia de COVID-19, cunoscut ca NextGenerationEU.

Revenirea la statul de drept a fost unul din punctele cheie ale programului electoral al forţelor poloneze pro-europene pentru alegerile din octombrie. Liderul acestora, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European în perioada 2014-2019, a promis că va reface legăturile Poloniei cu Europa şi va obţine deblocarea fondurilor europene.

În urma alegerilor, atât PiS, cât şi pro-europenii şi-au revendicat victoria şi încearcă să formeze un nou guvern. PiS a obţinut cele mai multe mandate parlamentare, dar nu îşi poate asigura majoritatea. Pro-europeanul Holownia a fost ales marţi preşedinte al Dietei, funcţie considerată a doua în stat, după preşedintele ţării. Luni seara, preşedintele Andrezej Duda l-a desemnat să formeze un nou guvern tot pe premierul Mateusz Morawiecki, aflat la finalul mandatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE