Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reunirea noului parlament al Poloniei. Opoziția susține că ea ar fi îndreptățită să formeze un nou guvern

La Varșovia are loc prima reuniune a parlamentului Poloniei, în componența rezultată în alegerile din 15 octombrie. Se anunță o perioadă destul de încordată, după ce recent președintele l-a desemnat din nou pe actualul premier să formeze un guvern. Mateusz Morawiecki este liderul partidului Lege și Justiție, care a obținut cele mai multe locuri, dar nu și majoritatea parlamentară. 

Opoziția politică din Polonia a cerut pentru sine șefia guvernului, lucru neacceptat însă de președintele Andrei Duda. Coaliția Civică, A Treia Cale și Noua Stângă au semnat un acord de coaliție, în care au inclus cele mai importante puncte care urmează să fie implementate de noul guvern și asta pentru că dețin majoritatea locurilor în legislativ.

Donald Tusk, liderul Platformei Civice: ”Suntem gata să semnăm textul acordului de coaliție într-o clipă, iar acesta va fi un document care însumează cerințe și direcții de acțiune.”

Władysław Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Popular din Polonia: ”Cerințele se aplică antreprenorilor și angajaților, se referă atât la educație, cât și la protecția sănătății, se referă la sat, agricultură și marile metropole, precum și la drepturile femeilor, prosperitatea familiei.”

Opoziția din Polonia tinde spre politici mai liberale

Coaliția opoziției promite revenirea la politici mai liberale, protejând valori precum libertățile individuale. În plus, este pus accent pe separarea guvernului de biserică și, mai presus de toate, restabilirea statului de drept.

Michal Kobosko, partidul A Treia Cale: ”Trebuie să începem cu reconstrucția relațiilor noastre cu instituțiile Uniunii Europene, înțelese ca atingerea momentului în care fondurile sunt accesibile din nou, acum banii Uniunii fiind blocați pentru Polonia. Este, desigur, legată de principiile de drept, de ordinea de drept în Polonia și este evident că executivul comunitar va dori să vadă schimbări în statul de drept în ceea ce privește independența judecătorilor polonezi, a instanțelor poloneze.”

Unul dintre partidele coaliției de stânga, și anume Razem, adică Împreună, a decis să nu semneze acordul. În același timp însă, anunță că va susține un guvern alcătuit de opoziție.

Magdalena Biejat, partidul Razem (n.red: ”împreună”): ”Din păcate, în timpul acestor negocieri, nu am reușit să obținem garanții de finanțare pentru programe emblematice pentru noi, cum ar fi construirea de locuințe care să fie închiriate, problema protecției sănătății sau chiar, când vine vorba de drepturile angajaților, scurtarea săptămânii de lucru.”

Partidul Lege și Justiție nu va putea, cel mai probabil, să formeze o majoritate în noul parlament. Cu toate acestea, din motive procedurale, Polonia va trebui să mai aștepte câteva săptămâni pentru transferul puterii către coaliția mai liberală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE