Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri Polonia 2023. Partidele pro-europene ar fi câștigat scrutinul și ar putea forma o coaliție

Opoziția de centru pro-europeană a câștigat majoritatea parlamentară în Polonia și a depășit scorul obținut de populiștii naționaliști la putere, potrivit exit pollurilor. Dacă aceste rezultate se confirmă, alegerile ar urma să pună capăt celor opt ani de guvernare ai partidului Lege și Justiție și l-ar readuce la putere pe fostul premier liberal, Donald Tusk.

Polonia ar putea face un pas spre stânga liberală, deoarece trei partide de opoziție par să fi obținut suficiente voturi pentru a înlătura partidul conservator naționalist aflat la guvernare. Votul ar marca o răsturnare masivă de situație pentru Varșovia.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, partidul A Treia Cale: ”Aceasta este o zi a marilor schimbări care vor avea loc în Polonia”

Szymon Holownia, partidul A Treia Cale: ”Partidul A treia Cale a dorit (să câștige n.r.) și există multe indicii că va fi ancora democrației”

Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a obținut cele mai multe voturi și ar trebui să aibă prioritate în formarea unui Guvern. Însă partidele de Opoziție fac deja apel la președintele țării să renunțe la această formalitate.

Trei partide de opoziție, Coaliția Civică a lui Donald Tusk, A Treia Cale și Noua Stângă, au candidat pe liste separate, dar cu aceeași promisiune de a învinge partidul de guvernământ Lege și Justiție.

Potrivit agenției Reuters, un sondaj de tip exit poll realizat de Ipsos arată că Partidul Lege și Justiție ar fi obținut 36,8% din voturi și ar putea avea 200 de parlamentari din cele 460 în noul Legislativ de la Varșovia.

De cealaltă parte, partidele de Opoziție, conduse de Coaliția Civică (KO), ar obține împreună 248 de locuri în Parlament, în condițiile în care KO este creditată să obțină 31,6% din voturi.

Agata Diduszko-Zyglewska, partidul Noua Stângă: ”Da, vom forma un guvern de coaliție. Este o veste grozavă, deoarece înseamnă că putem începe să reparăm tot ceea ce a fost distrus în ultimii opt ani: educația, asistența medicală, problemele legate de locuințe și drepturile omului.”

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și fost premier, a declarat că acesta este începutul unei noi ere pentru Polonia și că intenționează să repare relațiile tensionate cu UE.

Donald Tusk, Coaliția Civică: ”Vom crea, în viitorul apropiat, un guvern nou, corect și democratic, împreună cu partenerii noștri. Polonia a câștigat!”

Susținătorii partidelor conservatoare nu au ieșit pe străzile din Varșovia, din cauza rezultatului mai slab decât se așteptau. Liberalii, în schimb, nu și-au ascuns satisfacția.

Bogumil Kolmasiak, organizația Acțiunea Democrația: ”Opt ani de distrugere a țării noastre, de distrugere a statului de drept și de scoatere a noastră din Uniunea Europeană se apropie de sfârșit. Cred că încep vremuri mai bune. Avem așteptări foarte precise de la opoziție.”


Știrea inițială:

În Polonia a organizat duminică alegeri parlamentare, precum și un referendum cu teme precum admiterea imigranților, creșterea vârstei de pensionare și vânzarea activelor naționale către entități străine.

Aflat la putere de 8 ani partidul Lege și justiție s-a opus adesea politicilor Uniunii Europene, cum ar fi migrația sau drepturi pentru persoanele LGBTQ+. Însă, acest partid a crescut alocațiile copiilor, ceea ce îl face popular. De cealaltă parte, Coaliția Civică condusă de fostul președinte al Consiliului European spune că este ultima șansă pentru democrația europeană în această țară.

Procentul absenteismului este unul periculos de 30%, spun mai multe organizații nonguvernamentale prodemocratice. Potrivit sondajelor, niciunul dintre cele două partide nu are șanse să formeze un guvern, fără sprijinul unor partide mai mici, printre care se află și unul de extrema dreaptă care se opune apartenenței la spațiul comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE