Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest anti-guvernamental în Polonia. Sute de mii de persoane, inclusiv lideri politici, au ieșit în stradă

Sute de mii de polonezi au protestat în stradă, la Varșovia, într-un marș împotriva organizat actualei guvernări din Polonia, acuzată că a erodat normele de democrație. Protestatarii acuză partidul de guvernământ PiS că Polonia o ia pe urmele Ungariei sau Turciei, pe calea autocrației.

Unul dintre liderii marșului a fost chiar primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care face parte din opoziție. De asemenea, a participat și fostul președinte Lech Walesa, lider al mișcării de solidaritate care a jucat un rol esențial în răsturnarea regimului comunist din țară. Lui i s-a alăturat și fostul premier Donald Tusk, liderul partidului Platforma Civică. Acesta din urmă le-a cerut oamenilor să i se alăture, "pentru binele viitorului națiunii".

Donald Tusk, printre liderii protestelor din Polonia. 500.000 de oameni au participat

În jur de 500.000 de persoane au participat la protest, de-a lungul zilei, conform AP, iar la momentul culminant, au fost 300.000 de oameni în stradă. Unii și-au luat cu ei și copiii.

Mulțimea a scandat "Democrație" și "Constituție", printre alte sloganuri. Această mișcare a atras atenia că alegerile care urmează sunt ultima șansă ca țara să nu se îndrepte spre autoritarism. Totodată, există temeri că alegerile nu se vor desfășura corect.

  • Protestatarii s-au adunat și în alte orașe mari din Polonia, precum Krakovia.

Marșul a început la biroul premierului Mateusz Morawiecki și s-a încheiat la Castelul Regal, acolo unde Tusk s-a angajat să lupte pentru câștigarea alegerilor din toamnă.

"Mergem la aceste alegeri să câștigăm și îndreptăm greșelile. Vă promit victoria, soluționarea problemei răului, compensări pentru greșelile făcute și reconcilierea între polonezi", a spus Donald Tusk mulțimii.

În octombrie vor avea loc alegeri în Polonia

Acest protest este văzut și ca un test pentru partidul lui Tusk, unul centrist și pro-european, însă care se află în spatele PiS, în sondaje.

Partidul PiS (Lege și Justiție) se află la putere în Polonia din 2015 și a folosit metode populiste, combinând cheltuielile sociale mari cu politicile conservatoare și cu susținerea Bisericii.

Numai că aceste practici au atras atenția în ultimii ani, iar criticii consideră că partidul face pași înapoi de când Polonia a scăpat de comunism, în 1989. De altfel, protestul vine chiar la aniversarea a 34 de ani de atunci, de când polonezii au avut parte prntru prima dată de alegeri parțial libere.

Tusk, care a fost președinte al Consiliului European, a însemnat la acest marș în urmă cu câteva săptămâni, îndemnând oamenii să protesteze "împotriva prețurilor mărite, hoției și minciunilor, în beneficiul alegerilor libere și democratice și a unei Polonii europene".

Au existat chiar și luări de poziție din partea SUA în momente în care guvernul a intervenit pentru a eroda libertățile presei sau libertatea academică. Totodată, contestatarii consideră că pașii întreprinți de Polonia ar urma să ducă la părăsirea UE, acolo unde Polonia se află de 27 de ani.

De asemenea, s-a protestat și împotriva inflației, care a devenit una de două cifre. Numai că guvernul polonez dă vina pe războiul declanțat de Rusia în Ucraina și pe pandemia de COVID. Însă analiștii economici nu sunt de aceeași părere i cred că aceste cheltuieli politice au accelerat creșterea prețurilor.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, i-a acuzat pe Tusk și Wales că "încearcă să răstoarne guvernul". În plus, partidul Lege și Justiție a încercat să descurajeze participarea la acest marș, utilizând "tema Auschwitz".

Potrivit legii, există posibilitatea creării unei comisii pentru investigarea influența Rusiei în Polonia, numai că criticii susțin că acest organism ar avea puteri neconstituționale, inclusiv de a-i exclude pe unii oficiali din viața publică timp de un deceniu. Iar președintele Andrzej Duda, a semnat acea lege pe 29 mai, însă a propus amendamente la ea.

Grupul media Reporteri fără frontiere și-a exprimat îngrijorarea că această comisie "ar putea servi ca o nouă armă la acest tip de atac, în care se pune în discuție posibilitatea ca jurnaliștii să încerce să îi calomnieze și să le afecteze reputația".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE