Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia vrea să crească salariul minim pe economie de două ori în 2024

Polonia intenționează să majoreze salariul minim pe economie în două tranșe în anul 2024, în așa fel încât să îi ajute pe oameni să facă față efectelor inflației ridicate. Măsura a fost anunțată de ministrul Familiei și Politicilor sociale, Marlena Malag, în condițiile în care partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere, se pregătește pentru alegerile parlamentare organizate anul viitor, relatează agenția Reuters.

Costul vieții a crescut semnificativ în ultimele luni în Polonia, iar în februarie inflația a atins cel mai ridicat nivel de peste 25 de ani, ajungând la 18,4%. În aprilie, rata inflației în Polonia a fost de 14,7%.

"Salariul minim anul viitor va fi de peste 4.200 de zloți (4597 de lei)", a declarat Malag, potrivit agenției poloneze de stat PAP.

Ea a precizat că, la fel ca în acest an, în 2024 salariul minim va fi majorat în două etape - de la 1 ianuarie și 1 iulie.

Salariul minim a fost majorat la 3.490 de zloți ( 3820 de lei) din ianuarie 2023 și va crește la 3.600 de zloți (3941 lei) din iulie.

Potrivit Reuters, data alegerilor parlamentare din Polonia nu a fost încă stabilită, însă scrutinul ar trebui să aibă loc în octombrie sau noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE