Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024: Cine sunt candidații înscriși în cursă și potențialii competitori din fiecare partid

Publicat de: Robert Manea

Președintele american Joe Biden și-a anunțat oficial planul de a candida pentru al doilea mandat ca președinte al Statelor Unite ale Americii. Totodată, fostul președinte al SUA, Donald Trump, și-a anunțat și el intenția de a candida pentru un nou mandat la Casa Albă. Cei doi vor avea însă de înfruntat mai mulți adversari pentru a putea obține nominalizarea partidului.

PARTIDUL DEMOCRAT

Pe lângă Joe Biden, alți doi democrați și-au anunțat deja candidatura pentru nominalizarea Partidului Democrat - Robert Kennedy și Marianne Williamson, potrivit The Washington Post.

Robert Kennedy

Robert F. Kennedy Jr, un membru controversat al istoricei familii Kennedy, cunoscut pentru opiniile sale conspiraționiste, și-a depus luna aceasta candidatura pentru nominalizarea Partidului Democrat. Kennedy, în vârstă de 69 de ani, a devenit mai cunoscut în ultimii ani ca fiind unul dintre cei mai importanți susținători al curentului antivaccinist din SUA, colportând afirmații false care leagă vaccinurile de autism.

Marianne Williamson

Activista Marianne Williamson și-a depus și ea recent candidatura pentru nominalizarea Partidului Democrat. Williamson se poziționează la stânga lui Biden, fiind o susținătoare a învățământului superior fără taxe de școlarizare în instituțiile publice. Ea a mai candidat și în 2020, făcând apel la „o trezire morală și spirituală” în Statele Unite. „Nu trăim vremuri ușoare, dar vremurile se vor schimba atunci când vom fi dispuși să le schimbăm”, a scris aceasta într-o postare pe Facebook.

PARTIDUL REPUBLICAN

Cinci republicani au declarat oficial că vor candida pentru nominalizarea partidului lor la alegerile prezidențiale din 2024, inclusiv fostul președinte Donald Trump. Alții fac demersuri pentru a intra în cursă, în timp ce Trump încearcă să își consolideze sprijinul în fața unei liste tot mai mari de adversari.

Momentan, republicanii își concentrează o mare parte din criticile lor asupra președintelui Biden.

Donald Trump

Donald Trump și-a anunțat cea de-a treia candidatură la Casa Albă la jumătatea lunii noiembrie, de pe proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, spunând că: „Această revenire începe chiar acum”.

Trump și-a consolidat statutul de favorit în ultimele luni, mărindu-și avansul în sondaje, iar mulți republicani s-au mobilizat în apărarea fostului președinte după punerea sa sub acuzare. Trump a pledat nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare, iar în ultimele discursuri, fostul președinte a repetat afirmațiile sale false potrivit cărora alegerile din 2020 au fost fraudate.

Larry Elder

Larry Elder, un prezentator conservator de radio care a încercat fără succes să îl înlăture pe guvernatorul Gavin Newsom în alegerile din California, din 2021, a anunțat că va candida la nominalizarea republicană. În trecut, Elder s-a opus salariului minim și a cerut să se permită angajatorilor să întrebe femeile candidate dacă intenționează să rămână însărcinate. Totodată, acesta a susținut afirmația falsă a lui Trump potrivit căreia alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate.

Nikki Haley

Nikki Haley, fostul guvernator al Carolinei de Sud, care ulterior a fost ambasadorul lui Trump la Națiunile Unite, a fost primul republican proeminent care l-a confruntat pe Trump. Dacă va câștiga nominalizarea republicană, Haley ar fi prima femeie și primul cetățean american de origine asiatică nominalizată la președinție de către Partidul Republican. În discursurile sale, Haley a respins „politica identitară” și a subliniat originile etnice ale familiei sale.

Haley s-a distanțat uneori de Trump, spunând în 2021 că acțiunile sale post-electorale „vor fi judecate aspru de istorie”.

Asa Hutchinson

Asa Hutchinson, care a petrecut opt ani ca guvernator al statului Arkansas, și-a anunțat intenția de a candida la președinție la începutul lunii aprilie. Hutchinson, i-a îndemnat pe republicani să privească mai departe de Trump, iar în ianuarie a declarat că rolul fostului președinte în asaltul de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, „îl descalifică” pentru un nou mandat. Hutchinson a servit și în administrația președintelui George W. Bush.

Vivek Ramaswamy

Vivek Ramaswamy, un antreprenor american și autorul cărții „Woke, Inc.: Inside Corporate America's Social Justice Scam”, a devenit al treilea candidat pentru nominalizarea Partidului Republican. Acesta își axează campania pe opoziția față de tot ceea ce este „woke”, exploatând o temă comună pentru conservatorii care au criticat programele de diversitate și anumite concepte de rasă și gen. Printre propunerile lui Ramaswamy se numără și „decuplarea” de China.

POTENȚIALI CANDIDAȚI REPUBLICANI

Ron DeSantis

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a indicat în privat că intenționează să candideze la președinție în 2024. Aliații săi se așteaptă ca acesta să își anunțe oficial candidatura undeva în luna mai.

Proaspăt reales ca guvernator al Floridei DeSantis militează pentru politici care se potrivesc bine cu publicul conservator din Statele Unite. În ultima vreme însă acesta a pierdut teren în fața lui Trump, în majoritatea sondajelor de opinie de peste Ocean.

Liz Cheney

Liz Cheney, fostă membră a Congresului, a dus o bătălie lungă și solitară pentru a-și îndepărta partidul de Trump, criticându-l insistent pe fostul președinte și avertizând asupra daunelor pe care, în opinia ei, acesta nu le aducea doar Partidului Republican, ci și democrației americane. Cheney avea să servească drept unul dintre cei doi republicani din comisia selectivă a Camerei care a investigat insurecția din 6 ianuarie.

Cheney a promis că va face tot ce este necesar pentru a-l împiedica pe Trump să ajungă din nou la Casa Albă și nu a exclus să candideze ea însăși la președinție.

Chris Christie

Chris Christie, care a fost guvernator al statului New Jersey între 2010 și 2018, a candidat la președinție în 2016 și a declarat că ia în considerare o candidatură în 2024.

Christie l-a susținut pe Trump în 2016 după ce a renunțat la cursă și a condus echipa de tranziție a lui Trump, dar ulterior a devenit critic la adresa fostului președinte și a făcut unele dintre cele mai directe apeluri pentru ca partidul său să schimbe direcția.

Mike Pence

Fostul vicepreședinte Mike Pence nu și-a anunțat încă oficial candidatura, dar a călătorit în state cheie pentru alegerile primare și s-a aplecat asupra unor probleme pe care alți republicani le consideră inconfortabile din punct de vedere politic, cerând modificări la Medicare și la securitatea socială și susținând restricții în domeniul avortului.

Pence s-a îndepărtat de Trump atunci când a refuzat să intervină în certificarea victoriei electorale a lui Biden pe 6 ianuarie 2021, ceea ce i-a determinat fani ai lui Trump să scandeze: „Spânzurați-l pe Mike Pence!”. Cu toate acestea, Pence a fost reținut în criticile la adresa lui Trump, limitându-se să spună că cei doi s-ar putea să nu se „înțeleagă niciodată” în legătură cu ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie.

 În noiembrie, Pence l-a criticat pe  Trump în legătură cu cina pe care acesta luat-o cu rapperul Ye, cunoscut anterior sub numele de Kanye West, și cu activistul Nick Fuentes - două persoane cunoscute pentru o serie de comentarii antisemite - spunând că Trump „a greșit că i-a oferit unui naționalist alb, unui antisemit și unui negaționist al Holocaustului un loc la masă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE