Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Suntem încă într-o bătălie pentru sufletul Americii”. Joe Biden intră oficial în cursa prezidențială

Președintele american Joe Biden și-a anunțat oficial planul de a candida pentru al doilea mandat ca președinte al Statelor Unite ale Americii. ”Acesta este momentul nostru... Să terminăm treaba, știu că putem”, a transmis Joe Biden, printr-un mesaj video.

"Fiecare generaţie are un moment când trebuie să apere democraţia şi libertăţile sale fundamentale. Cred că acesta este momentul nostru", afirmă preşedintele în videoclipul de campanie de trei minute, lansat împreună cu anunţul candidaturii.

Când am candidat la președinție în urmă cu patru ani, am spus că suntem într-o bătălie pentru sufletul Americii și încă suntem”, a spus Joe Biden.

O lume întreagă paralizată de o pandemie de proporții, un atac fără precedent asupra Congresului american, un război declanșat de Rusia în inima Europei, retragerea din Afganistan și provocări economice pe măsură. Acestea sunt evenimentele majore care au marcat președinția democratului Joe Biden și pe care administrația sa a trebuit să le gestioneze. Liderul de la Casa Albă intră în cursa pentru al doilea mandat chiar în ziua în care, în urmă cu patru ani, își anunța prima candidatură, împotriva republicanului Donald Trump.

Marea miză a alegerilor prezidențiale din 2020 era însuși ”sufletul” națiunii americane, spunea atunci Joe Biden, un veteran al politicii de la Washington.

Joe Biden: ”Ceea ce bate adânc în inima poporului american este democrația”

A preluat mandatul în ianuarie 2021, pe fondul unei societăți extrem de radicalizate după patru ani cu Trump la Casa Albă. Contestarea rezultatelor alegerilor de către suporterii lui Trump s-a soldat cu asaltul asupra Capitoliului. 6 ianuarie a fost una dintre cele mai negre zile ale democrației americane, însă calmul a fost restabilit.

Joe Biden: ”Ceea ce bate adânc în inima poporului american este democrația. Dreptul de a te face ascultat, dreptul ca votul tău să conteze, dreptul de a alege liderii acestei națiuni, de a te autoguveran. În America, politicienii nu iau puterea. Oamenii le deleagă puterea. Flacăra democrației a fost aprinsă în această națiune cu mult timp în urmă.”

Pe plan intern, planurile pentru ajutorarea familiilor afectate de pandemie, dar și pentru rederesarea industriei americane au fost promovate de administrația sa. Investițiile în infrastructură, pachetul de legi privind controlul asupra armelor, dar și combaterea crizei climatice și a inflației au dus la un succes neașteptat în alegerile de la mijlocul mandatului.

Chiar dacă au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanților, democrații au obținut un rezultat extrem de bun.

Joe Biden a sprijinit Ucraina în conflictul cu Rusia

În planul politicii externe, Biden a trebuit să repare relațiile cu aliații.

Joe Biden: ”America s-a întors, este gata să conducă lumea, nu să se retragă. Încă o dată, America este gata să se așeze în capul mesei și să-și confrunte adversarii și nu să-și respingă aliații, gata să apere valorile noastre.”

Recâștigarea rolului de lider al Americii pe scena internțională s-a văzut cel mai bine în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. SUA au acordat Ucrainei un sprijin militar și financiar consistent, iar Biden avea să facă la începutul acestui an o vizită surpriză la Kiev.

Joe Biden: ”Îl cunosc pe Putin de peste 25 de ani. Putin a crezut că lumea se va uita în altă parte, era convins că va diviza NATO și Uniunea Europeană, că unitatea națiunilor occidentale va fi fracturată și va pica în momentul testului. Asta a crezut el. Însă s-a înșelat. S-a înșelat pe toate planurile și pe toate fronturile. Astăzi suntem mai uniți și mai hotărâți ca niciodată să apărăm valorile care ne fac puternici.”

Cel mai în vârstă președinte american, Biden ar avea 82 de ani la debutul celui de-al doilea mandat. Din această perspectivă, mulți pun sub semnul întrebării capacitatea sa de a mai conduce. Gafele și momentele de confuzie au contribuit și ele la consolidarea acestei imagini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE