Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai în vârstă președinte al SUA. Joe Biden a împlinit 80 de ani

Cel mai în vârstă preşedinte ales vreodată în Statele Unite, Joe Biden aniversează 80 de ani pe 20 noiembrie.

Biden - al doilea posibil mandat la 82 de ani

Joe Biden și-a reafirmat intenția de a candida pentru un nou mandat în 2024, dar va confirma lucrul aceasta „la începutul anului viitor”.

„Intenţia mea este să mă reprezint”, a declarat liderul democrat, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că este totuşi vorba de o „decizie de familie”.

El ar urma să aibă 82 de ani la începutul unui posibil al doilea mandat.

Joe Biden a devenit cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020. Mandatul său a fost inaugurat la 20 ianuarie 2021, când a depus jurământul în faţa judecătorului Curţii Supreme, John Roberts.

Cariera lui Joe Biden

Joseph Robinette Biden, reprezentant al statului Delaware timp de 36 de ani în Senatul SUA şi cel de-al 47-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, timp de opt ani în cadrul Administraţiei Barack Obama, s-a născut în Scranton, Pennsylvania.

A absolvit Universitatea din Delaware, în 1965, cu licenţa atât în istorie, cât şi în ştiinţe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obţine licenţa în drept la Universitatea Syracuse, statul New York.

La început de carieră Biden a practicat avocatura, apoi, la 29 de ani a devenit al cincilea cel mai tânăr senator american ales din istoria naţiunii, potrivit biography.com, preluată de Agerpres.

Joe Biden a fost reales senator şi în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 şi 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 - 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a prelua mandatul de vicepreşedinte al Statelor Unite.

La 20 ianuarie 2009, Obama a depus jurământul devenind cel de-al 44-lea preşedinte al SUA. La rândul său, într-o ceremonie separată, Joe Biden a depus jurământul de vicepreşedinte al SUA, devenind cel de-al 47-lea vicepreşedinte. Joe Biden a fost reales în funcţia de vicepreşedinte la 17 decembrie 2012. Mandatul său a început la 20 ianuarie 2009 şi s-a încheiat la 20 ianuarie 2017.

De-a lungul carierei sale, Biden s-a aflat în fruntea demersurilor privind legislaţia legată de terorism şi de armele de distrugere în masă şi faţă de situaţiile din Europa, după încheierea Războiului Rece, din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud-Vest, a luptat pentru înăsprirea pedepselor pentru violenţele împotriva femeilor și a jucat un rol în încheierea războiului din Irak, efectuând, opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE