Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden spune că este pregătit să lucreze cu republicanii și se gândește la o nouă candidatură în 2024

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este „pregătit” să lucreze cu opoziţia republicană din Congres, după ce a reuşit să contracareze „valul” conservator promis în alegerile de mijloc de mandat („midterms”), relatează AFP, citată de Agerpres.

Biden spune că e pregătit să lucreze cu republicanii

„Sunt pregătit să lucrez cu opoziţia republicană”, a declarat liderul democrat, menţionând că este deschis tuturor „ideilor bune”.Joe Biden a anunţat că liderii opoziţiei vor fi invitaţi în curând la Casa Albă.

Alegerile legislative de la jumătatea mandatului au reprezentat „o zi bună pentru democraţie”, a declarat, de asemenea, preşedintele Joe Biden, a cărui tabără democrată a limitat pierderile, în pofida previziunilor care indicau un avantaj mare al republicanilor în Camera Reprezentanţilor.

„Am avut alegeri ieri. Şi a fost o zi bună, cred, pentru democraţie. Şi cred că a fost o zi bună pentru America”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Şi „în timp ce presa şi experţii preziceau un val roşu uriaş, aceasta nu s-a întâmplat”, a adăugat preşedintele american, referindu-se la culoarea Partidului Republican.

Conservatorii erau bine clasaţi miercuri pentru a prelua controlul în Camera Reprezentanţilor după scrutinul de marţi, dar rivalii lor au rezistat mai bine decât era prevăzut, menţinându-şi chiar şansele de a păstra Senatul. Joe Biden, totuşi, a admis că „încă sunt mulţi oameni care suferă”.

„Alegătorii au vorbit clar despre preocupările lor, creşterea preţurilor... şi nevoia de a reduce inflaţia”, a precizat el, menţionând, de asemenea, îngrijorările legate de "criminalitate şi securitate", subiecte asupra cărora republicanii au insistat.

Dar americanii au „transmis de asemenea un mesaj clar şi fără ambiguitate că vor să păstreze democraţia noastră şi să protejeze dreptul de a alege în această ţară”, a subliniat el, în timp ce dreptul la avort a fost una dintre temele principale ale campaniei electorale.

Biden vrea să candideze din nou în 2024

Pe de altă parte, Joe Biden și-a reafirmat intenția de a candida pentru un nou mandat în 2024, dar va confirma lucrul aceasta „la începutul anului viitor”.

„Intenţia mea este să mă reprezint”, a declarat liderul democrat în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că este totuşi vorba de o „decizie de familie”.

Joe Biden, cel mai vârstnic preşedinte american ales vreodată, va împlini 80 de ani în câteva zile şi perspectiva unei noi candidaturi nu încântă opinia publică şi nici măcar tabăra democrată.

El a precizat că alegerea sa nu va depinde de rivalul sau republican Donald Trump, care intenţionează să-şi anunţe candidatura pentru 2024 săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE