Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în SUA. Republicanii au câștigat controlul asupra Camerei Reprezentanților

Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, ceea ce le dă puterea de a bloca politicile președintelui Joe Biden până în 2024.

După eşecul din Senat, partidul conservator va avea doar o majoritate foarte restrânsă în camera inferioară.

„Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii Camerei sunt pregătiţi să acţioneze”, a spus liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, potrivit Agerpres.

Kevin McCarthy a devenit de acum favorit în cursa pentru conducerea acestei instituţii după ce actuala preşedintă, Nancy Pelosi, a pierdut majoritatea democrată.

Biden felicită republicanii pentru victorie

Preşedintele democrat Joe Biden a salutat rezultatul obţinut de Kevin McCarthy.

Voi lucra cu oricine - republicani sau democraţi - doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona.

-Joe Biden, președintele SUA

Liderul de la Casa Albă a afirmat de asemenea că „alegerile de săptămâna trecută au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei americane. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării”.

Canalele de televiziune NBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat miercuri că republicanii vor avea cel puţin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor, majoritatea din cele 435.

Dacă se vor confirma proiecţiile presei americane pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar fi totuşi cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani la alegerile intermediare, aceste alegeri fiind în mod tradiţional dificile pentru cei aflaţi la putere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE