Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Proteste violente în Belgrad. Opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate

Poliția din Serbia a folosit, duminică seară, scuturi și gaze lacrimogene pentru a bloca intrarea a sute de protestatari în clădirea consiliului municipal din Belgrad.

Susținătorii partidelor de opoziție din țară spun că au observat multiple nereguli la votul pentru alegerile generale de la sfârșitul săptămânii trecute.

VEZI GALERIA
9 imagini
26/12/2023 , 11:09

Oficialii sârbi susțin că ”situaţia de securitate este stabilă”

Șeful Biroului de Coordonare a Serviciilor de Securitate sârbe, Ivica Dacic, susține că ”situaţia de securitate în Serbia este stabilă”, iar autoritățile vor continua activitățile pentru a proteja ”ordinea constituţională şi juridică”.

Autoritățile sârbe s-au reunit după ce un grup de protestatari a încercat să intre cu forța duminică în Palatul Vechi - Primăria - din centrul Belgradului.

”Am condamnat în cei mai fermi termeni actul de intrare violentă în instituţii", acestea "nu au fost proteste politice, ci o încercare de a prelua puterea prin violenţă", a spus Dacic, potrivit agenţiei de presă Tanjug, citată de Agerpres.

Oficialul a explicat că ”s-a ajuns la concluzia că situaţia de securitate în Serbia este stabilă, în ciuda numeroaselor provocări care au fost prezente în ultimele zile şi în ciuda faptului că despre anunţul acestor activităţi violente, care vizează în primul rând sechestrarea instituţiilor prin violenţă şi distrugerea ordinii constituţionale, s-a vorbit cu câteva săptămâni înainte”.

25/12/2023 , 15:52

Opt poliţişti răniţi şi 38 de arestări în urma unei manifestaţii a opoziţiei la Belgrad

Opt poliţişti au fost răniţi şi 38 de persoane arestate în timpul şi după un protest al opoziţiei împotriva rezultatului alegerilor, a anunţat luni poliţia din Serbia, relatează Reuters.

Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare şi locale din urmă cu o săptămână despre care observatorii internaţionali au spus că au fost incorecte.

Protestatarii au spart geamurile la principala intrare a primăriei din Belgrad, înainte ca poliţia să folosească sprayuri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei locale 22.00 (21.00 GMT).

Ivica Ivkovic, şeful administraţiei poliţiei, a spus că doi dintre cei opt poliţişti răniţi au suferit răni grave.

"Vom continua să depunem eforturi pentru a menţine pacea şi ordinea şi ne aşteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de noaptea trecută", a spus Ivkovic în cadrul unei conferinţe de presă.

Partidele de opoziţie au acuzat poliţia de utilizare excesivă a forţei, iar pe reţelele sociale au fost postate înregistrări cu poliţişti care băteau oameni pe străzile din apropiere de primărie.

Premierul la final de mandat Ana Brnabic a mulţumit serviciului secret rus pentru furnizarea de informaţii privind activităţile plănuite ale opoziţiei. "Acest lucru nu va fi popular în Vest", a spus Brnabic, din partea Partidului progresist sârb (SNS), la putere în Serbia, la o emisiune de televiziune.

25/12/2023 , 12:52

Președintele Serbiei: ”Tentativă de preluare violentă a instituțiilor de stat”

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat protestele de duminică au fost o încercare de răsturnare a guvernului orchestrată din străinătate. El a declarat că peste 35 de persoane au fost arestate și că vor urma și alte rețineri.

"Aceasta a fost o tentativă de preluare violentă a instituțiilor de stat ale Republicii Serbia", a declarat Vucic la televiziunea pro-guvernamentală Pink TV, potrivit euronews.com.

Vucic a declarat duminică că afirmațiile privind nereguli la vot sunt "minciuni" flagrante promovate de opoziția politică.

Vucic a sugerat că tulburările au fost instigate din străinătate, dar nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații. Adresându-se națiunii prin intermediul presei de stat în timp ce protestul avea loc în fața primăriei Belgradului, el i-a numit pe demonstranți "huligani" care nu vor reuși să destabilizeze statul și a spus: "Aceasta nu este o revoluție".

"Ei nu vor reuși", a spus Vucic. "Facem tot ce putem cu reacția noastră calmă și blândă pentru a nu-i răni pe demonstranți", care au venit la eveniment pentru a protesta pașnic.

Mai mulți protestatari au fost arestați

Protestatarii au aruncat cu pietre și alte obiecte spre clădirea primăriei. Ulterior, un număr mare de polițiști au luat cu asalt piața din fața primăriei din Belgrad, și au arestat mai mulți protestatari.

Autoritățile au negat fraudarea votului și au spus că alegerile parlamentare și locale au fost corecte.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că afirmațiile privitoare la fraudă sunt minciuni flagrante promovate de opoziția politică.

La alegerile recente, Partidul Progresist Sârb (SNS) s-a plasat pe prima poziţie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia electorală naţională.

Alianţa 'Serbia Împotriva Violenţei' a ocupat poziţia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE