Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la Casele Județene de Pensii. Oamenii sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor și salarii

Activitatea Caselor de Pensii și Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din mai multe județe a fost blocată și în această dimineață, din cauza protestelor angajaților. Ei sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor și de salarii.  Zeci de oameni, printre care și oameni în vârstă, au fost nevoiți să aștepte la porțile instituțiilor până la încheierea protestelor, pentru a-și rezolva problemele. 

 La Brașov este a 3-a săptămână de când angajații Casei de Pensii și cei ai Inspectoratului Teritorial de Muncă își întrerup activitatea pentru a-și striga nemulțumirile. În toată această perioadă, lucrul cu publicul a fost sistat în fiecare dimineață, timp de două ore. Astfel că, oamenii care au avut diferite situații de rezolvat la cele două instituții au fost nevoiți să aștepte în ploaie și frig până la încetarea protestelor. 

Angajații Casei de Pensii și cei ai Inspectoratului Teritorial de Muncă din Brașov spun că sunt copleșiți de volumul mare de muncă. 

Claudia Letca, angajată: ”Actele normative mereu suferă modificări, programele informatice nu sunt adaptate și ne pun în situația de a nu putea să ne facem munca așa cum ar trebui.” 

Angelo Gudruman, consilier juridic ITM: ”Solicităm plata egală la muncă de valoare egală, așa cum au și colegii din alte instituții de control, precum și respectarea principiului importanței sociale a muncii noastre.”

Monica Florea, președinte de sindicat al Casei Județene de Pensii: ”Avem colege care vin la șase, pleacă la șase, șapte. De aici este munccă infernală, iar salariile noastre sunt ne-mărite de ani de zile.” 

Reporter: ”Cu cât ar însemna mărirea salariului, cât ar trebui să se mărească procentual?”

Monica Florea, președinte de sindicat al Casei Județene de Pensii: ”Procentual? Undeva la 50% la unii, la unii 60-70, depinde.”

De aproape o săptămână sunt proteste și la Casa de Pensii din Constanța. Funcționarii nu au intrat în birouri, ci au stat în curtea instituțiilor. Oamenii cer salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, plata orelor suplimentare sau rezolvarea deficitului de personal. 

Niculescu Cătălin, angajat: ”La efortul pe care îl depunem considerăm că se impune ca numărul angajaților să fie mărit, întrucât volumul de muncă este extraordinar de mare.” 

 Steliana Brighiu, angajată: ”Noua lege a pensiilor va presupune din partea noastră, angajaților Casei de Pensii, un efort suplimentar pe care nu știm dacă mai suntem în stare să îl facem.” 

Oamenii care au venit la Casa de Pensii cu diferite probleme, fie au făcut cale întoarsă, fie au așteptat până la încheierea grevei de avertisment.  

Proteste și în Dolj 

Și angajații Casei de Pensii Dolj au întrerupt activitatea cu publicul pentru o oră și jumătate, în intervalul 10.00-11.30.  Salariații cer lefuri egale cu cele ale colegilor de la Casa Națională de Pensii pentru că, spun ei, a crescut volumul de muncă, iar mulți dintre colegii lor s-au transferat în alte instituții. Sindicaliștii avertizează că în cazul în care solicitările nu le vor fi soluționate, angajații Caselor de Pensii vor intra în grevă generală de pe data de 27 noiembrie. 

Angajații de pe ambulanță au renunțat la protestele programate pentru miercuri, până la încheierea discuțiilor cu ministerul. Potrivit noii legi a pensiilor, personalul de la ambulanță nu mai este inclus în categoria celor care muncesc în condiții grele, cu posibilitatea de a se pensiona mai devreme.

Alexandru Rafila, ministerul Sănătății: ”Am stabilit un calendar de discuții pentru perioada imediat următoare. Nu pot să ignor cererile care mi se par juste, pentru că nu putem să avem o salarizare diferită la instituții subordonate Ministerului Sănătății.” 

Salvamontișii, nemulțumimți de noua lege a pensiilor 

Și salvamontiștii sunt nemulțumiți de noua lege a pensiilor. Noul proiect nu le permite să fie încadraţi în rândul celor cu condiţii deosebite de muncă şi implicit reducerea vârstei de pensionare în cazul lor. Cătălin Petrescu are puțin peste 40 de ani și lucrează din 2011 la Serviciul Public Local Salvamont Brașov. El ne-a mărturisit că, este foarte greu de spus dacă va mai putea urca pe munte să salveze oameni, după vârsta de 60 de ani. 

Cătălin Petrescu, Salvamont Brașov: ”Eu sper să fac meseria asta până până reușesc să ies la pensie. Încă de acuma există unele probleme care, se resimt, unele probleme fizice și e clar că la 65 de ani sau aproape de vârsta de pensionare nu voi mai putea fi la fel de eficient și la fel de viguros. O echipă îmbătrânită este mult mai puțin eficientă decât una care este tânără.  

Întrebată public despre situația celor care merg să salveze vieți de pe munte, la minus 15 grade , după vârsta de 60 de ani, ministrul muncii Simona Bucura Oprescu a spus precizat că știe destul de bine situația salvamontiștilor.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: ”Să știți că salvamontiștii sunt prietenii mei, pe care îi cunosc foarte bine. Am avut inițiative legislative la care am colaborat cu salvamontiștii pe care îi respect și pe care îi cunosc.”

Și angajații de le Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara continuă protestele. Și în acest caz, principalele nemulțumiri sunt legate de salarii și noua lege a pensiilor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE