Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce pierde România prin renegocierea PNRR? Florin Cîțu: ”România nu a făcut reformele la timp. De ani de zile, am ratat cam toate țintele”

Două miliarde de euro a pierdut România, odată cu modificarea PNRR, transmite Comisia Europeană. Fostul premier Florin Cîțu a comentat, la Euronews România, această renegociere.

De ce s-a dorit ca renegocierea PNRR să se întâmple cât mai repede?

Florin Cîțu: ”Această renegociere a PNRR era inclusă în programul inițial pentru că de atunci se știa că, dacă vor fi proiecte care nu vor putea fi duse la bun sfârșit sau se schimbă anumite elemente, să poți să le negociezi. Pe partea de investiții, se pot renegocia. Se mută banii de la un proiect la altul, de exemplu”.

Ce pierde România prin această renegociere?

Florin Cîțu: ”Renegocierea nu aduce nimic nou. Până la urmă, România pierde că nu a făcut reformele la timp. De ani de zile, am ratat cam toate țintele. Reforma pensiilor încă nu este ok, vom vedea la ce formă ajunge. Dar, până la urmă, chiar dacă e acceptată de comisie, aruncă în aer bugetul României.

Faptul că am întârziat reformele, nu au mai venit banii și România a intrat într-un colț de unde nu poate să iasă foarte ușor, de unde va trebui să iasă cu măsuri de austeritate.

S-a investit mai puțin de un miliard de euro. S-au făcut deja contracte, statul român a semnat contracte de 16 miliarde de euro. Se presupune, în cel mai bun caz, că mai primim o tranșă și ajungem la 12 miliarde de euro. Totuși rămân 4-5-6 milioane de euro nefinanțați din PNRR. Vor trebui finanțați de la buget”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE