Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect REPowerEU: Românii ar putea primi vouchere de 25.000 de lei pentru panouri solare și sisteme de stocare a energiei

Publicat de: Mirabela Vasile

Guvernul vrea noi fonduri pentru panourile solare și sistemele de stocare aferente și propune Comisiei Europene un proiect prin intermediul REPower pentru finanțare.

Programul are în vedere oferirea voucherelor în valoare de 25.000 de lei pentru instalațiile cu o putere de 3kw net.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a prezentat documentul care propune alocare de peste 233 de milioane de euro pentru ”acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice”.

Dacă proiectul va trece de instituția europeană, beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor. realizată printr-o platformă digitală, pe principiul primul venit – primul servit.

Ministerul Mediului promite finanțarea a peste 100.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea fi finanţa peste 150.000 proiecte.

Bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în 2023, este de trei miliarde lei, a anunțat ministrul Mediului Tzancos Barna.

„În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice. Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.

Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu - n.red) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut. (...) Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului, pentru AGERPRES.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE