Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul bulgar a alocat 123 de milioane de euro pentru panourile fotovoltaice

De luna viitoare, bulgarii care vor să își monteze panouri fotovoltaice vor avea acces la finanțare de la stat. Bugetul total este de 240 de milioane de leva, adică aproape 123 de milioane de euro. Odată instalate, aceste sisteme reduc substanțial facturile pentru apă caldă și electricitate. 

Investiția poate fi amortizată în 10 ani

Bulgarii care își instalează sisteme fotovoltaice plătesc cu 30-40% mai puțin pentru a-și încălzi locuințele. Investiția inițială este mare, dar poate fi amortizată în decurs de 10 ani.

Svetoslava Jancheva,  managerul unei companii de panouri fotovoltaice: „Instalația fotovoltaică funcționează pe tot parcursul anului. Este necesar să aibă soare, iarna producția este cea mai mică din cauza zilelor mai puțin însorite. Dar oamenii ar trebui să se uite la această investiție un pic mai mult la nivel global. Nu ar trebui să reținem doar că vom economisi 100 leva în timpul iernii și 1.000 leva în timpul verii. Important este ca pe tot parcursul anului să realizăm ceea ce ne-am propus, și anume să reducem costurile cu energia electrică.”

Energia electrică generată pe timpul zilei poate fi stocată în baterii și folosită și noaptea. Într-un cartier din orașul Plovdiv, aproape fiecare locuință are un boiler alimentat de un sistem fotovoltaic. Locuitorii susțin că acest tip de instalație le-au redus facturile la jumătate.

Ventsislav Filev: „În momentul de față avem un sistem cu două baterii, deci aproximativ 50% poate chiar 60% este acoperit de instalația de panouri fotovoltaice. Instalarea costă aproximativ 37.000 de leva. În circa 10-12 de ani se va amortiza investiția, dar depinde foarte mult de prețurile energiei electrice.”

Programul va fi lansat la începutul lunii februarie

Nikola Popov: „Plătesc 100 leva pentru tot anul pentru a-mi încălzi boilerul, care are 200 litri. Cred că este foarte bine, dacă aș folosi gaz pentru a-mi încălzi apa ar fi mult mai scump. Când temperatura crește peste 45 de grade, pompa pornește, iar când scade sub 40 de grade, se oprește.”

Nikola este un potențial candidat pentru programul guvernamental de ajutor pentru gospodăriile care vor să înlocuiască sursele ineficiente de energie cu cele regenerabile. Potrivit programului Ministerului Energiei de la Sofia, sunt asigurate fonduri pentru sisteme fotovoltaice de până la 10 kilowați, în valoare de până la 15.000 de leva. Însă producătorii spun că banii ajung doar pentru sisteme de până la 5 kilowați. Programul are o finanțare totală de 240 milioane de leva. O prima etapă are alocate 80 de milioane de leva, din care circa 60 de milioane vor fi destinate sistemelor fotovoltaice pentru autoconsum. 

Svetoslava Jancheva,  managerul unei companii de panouri fotovoltaice: „Într-o primă fază, circa 3.500 până la 4.000 de gospodării ar putea beneficia, iar din bugetul total de 240 milioane, ar putea beneficia nu mai puțin de 10.000 de gospodării.”

Sistemele fotovoltaice de până la 10 kilowați finanțate în cadrul programului guvernamental trebuie instalate de persoane calificate. În Bulgaria sunt circa o mie de persoane autorizate pentru astfel de lucrări. Programul de ajutor pentru gospodăriile care doresc să se echipeze cu sisteme fotovoltaice ar urma să fie lansat la începutul lunii februarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE