Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

90% dintre microplastice ar putea fi eliminate din apa de la robinet prin fierbere

Prin fierberea apei de la robinet înainte de a o bea ar putea fi eliminate aproximativ 90% din microplasticele cu care poate fi contaminată, conform unui nou studiu publicat la sfârşitul lunii februarie în jurnalul Environmental Science and Technology Letters, transmite Live Science.

Microplasticele sunt particule din material plastic cu dimensiunea de cel mult 5 micrometri, conform Administraţiei americane pentru Oceane şi Atmosferă (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA). Acestea au devenit imposibil de evitat, fiind omniprezente în apele mărilor şi oceanelor, chiar şi în atmosferă, precum şi în apa îmbuteliată, potrivit Agerpres.

Studiile cu privire la modul în care microplasticele ar putea afecta sănătatea umană sunt încă prea puţine şi inconcludente, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Deocamdată unele tipuri de reziduuri plastice sunt considerate inofensive, în timp ce altele, cum este polistirenul, pot ucide celule umane, provoacă inflamaţii la nivelul intestinului şi, în cazul testării pe şoareci, s-a demonstrat că pot reduce fertilitatea.

În cadrul noului studiu oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra găsirii unor metode practice de eliminare a microplasticele din apă.

"Consumul apei fierte, o veche tradiţie în unele ţări asiatice, se presupune că aduce beneficii sănătăţii umane pentru că prin procesul de fierbere sunt eliminate unele substanţe chimice şi marea majoritate a substanţelor biologice. Însă, deocamdată rămâne incert dacă fierberea este o metodă eficientă pentru îndepărtarea nano şi microplasticelor din apa plată", scriau autorii studiului în motivarea cercetării.

Pentru a verifica ipoteza de cercetare, au fost testate mai multe mostre de apă plată ce conţineau numeroase dintre mineralele care se află de obicei în apă, precum şi trei dintre cele mai comune particule microplastice - polistiren, polietilen şi polipropilen. De asemenea, cercetătorii au variat "duritatea" apei din mostrele folosite, modificând concentraţia de carbonat de calciu.

Mostrele de apă au fost fierte timp de 5 minute şi apoi lăsate să se răcească. Cercetătorii au remarcat o reducere drastică a particulelor microplastice. În cazul mostrelor de apă cu o duritate mai mare reducerea a ajuns până aproape de 90% pentru că prin fierbere carbonatul de calciu s-a solidificat, reţinând particulele de plastic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE