Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul weekend de iarnă în România aduce fulgi de zăpadă și în București. Cod galben de ninsori și vânt în Munții Banatului

Ne pregătim pentru primul weekend adevărat de iarnă. Meteorologii anunță că vremea se răcește semnificativ, iar din această seară, intră în vigoare un cod galben de ninsori și vânt pentru Munții Banatului și vestul Carpaților Meridionali, iar de mâine vorbim despre noi avertizări meteo.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ şi viscol, ce vor cuprinde, treptat, până duminică, trei sferturi din ţară.

Cod galben de ninsori și vânt în Munții Banatului

  • În intervalul 17 noiembrie, ora 20:00 - 18 noiembrie, ora 8:00, va fi în vigoare un cod galben vânt, ninsori şi viscol în zona Munţilor Banatului şi în vestul Carpaţilor Meridionali.
  • Al doilea cod galben de vreme rea va fi valabil în intervalul 18 noiembrie, ora 8:00 - 19 noiembrie, ora 10:00, în jumătatea estică a teritoriului şi la munte.

Iris Răducanu, meteorolog INM: "De la această oră, avem în vigoare o atenționare cod galben pentru sud-vestul teritoriului, unde, mai ales în a doua parte a zilei, vor fi intensificări ale vântului, dar și ploi în zonele joase. Vorbim și despre ninsori în zonele mai înalte din Carpații Occidentali și din Munții Banatului, unde ninsorile vor fi asociate și cu intensificări ale vântului, cu viteze la rafale de 60-70 de km/oră.

Episodul mai sever îl așteptăm pe parcursul zilei de sâmbătă, când vor fi intensificări în toate regiunile țării, dar mai ales în cele din sud-est, unde vântul va avea intensificări mai puternice, cu viteze la rafală de 80-90 km/oră. Iar în bazinul vestic al Mării Negre ne așteptăm la viteze de peste 100 de km/oră, deci Marea va fi puternic agitată.

Și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări ale vântului, de peste 110 km/oră, iar acestea vor fi asociate și cu ninsori, deci în zona montană vom vorbi despre ninsori viscolite. Și în zonele mai joase, sâmbătă, vom vorbi despre precipitații mixte la începutul zilei, care ulterior se vor transforma în ninsoare în sud-estul Transilvaniei, dar și în cea mai mare parte a Moldovei, unde, pe parcursul zilei și al nopții, ele vor fi temporar asociate și cu intensificări puternice ale vântului."

Primii fulgi de zăpadă în București

Va fulgui ușor și în București în acest weekend, însă această vreme nu va ține mult, după cum spun meteorologii.

Iris Răducanu, meteorolog INM: Vor fi ploi, dar spre seară și noapte, nici în celelalte zone nu vor fi excluși câțiva fulgi de zăpadă, inclusiv în zona municipiului București, sâmbătă noapte spre duminică. De altfel, vântul va avea intensificări în zona capitalei, sâmbătă seară și în noaptea spre duminică, dar cu viteze ceva mai reduse față de sud-estul teritoriului, în jur de 55 de km/oră.

Nu se menține acest trend, pentru că începutul săptămânii debutează cu vreme sub ameliorare sub aspectul precipitațiilor și al vântului. Duminică vor mai fi niște intensificări ale vântului în sud-est, dar pe parcursul nopții de duminică spre luni, acestea vor scădea în intensitate. Începutul săptămânii și zilele următoare vor înregistra o ușoară creștere a temperaturilor de la o zi la alta."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE