Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când se vor deschide stațiunile de schi din Europa: Ninsorile devansează sezonul 2023

Sezonul de schi ar putea începe mai devreme în unele locuri din Europa având în vedere că multe dintre stațiunile turistice s-au lovit deja de ninsori abundente.

După o vreme caldă persistentă în luna octombrie, în Alpi s-a înregistrat vreme rece și ninsori abundente în primele săptămâni ale lunii noiembrie.

Unele pârtii au raportat peste un metru de zăpadă proaspătă în ultima săptămână, iar celelalte tocmai se pregătesc

Potrivit companiei de vacanțe Ski Solutions, săptămâna viitoare promite un "tărâm al minunilor de iarnă" cu până la 50 cm de zăpadă prognozată în destinațiile alpine, inclusiv Crans Montana, La Plagne, Chamonix și Saint Anton, spune Euronews Travel.

"Furtunile s-au adunat în Alpi în ultimele două săptămâni, cu acumulări de zăpadă de peste 100 cm destul de răspândite acum pe pârtiile superioare. Acest lucru va asigura o bază solidă pentru iarna care urmează și, cu mult mai multă zăpadă în prognoză, se anunță a fi unul dintre cele mai bune începuturi ale sezonului de schi de iarnă de care îmi amintesc.", a declarat directorul general Ian McIlrath pentru Travel Weekly.

Condițiile excepționale au determinat o creștere a numărului de rezervări, potrivit lui McIIrath.

Jet2.com a lansat, de asemenea, o reducere de 10 la sută la zborurile către unele destinații de schi, inclusiv Chambery, Geneva, Grenoble și Salzburg, pe perioada iernii.

Când va începe sezonul de schi din Europa 2023?

În condițiile în care zăpada se depune în strat gros pe pârtii și urmează să mai vină și altele, mai multe stațiuni de schi și-au devansat datele de deschidere.

Deși nicio pârtie din Franța nu este încă deschisă, stațiunile de mare renume Tignes și Val Thorens au anunțat că vor deschide cu o săptămână mai devreme decât se anticipa, pe 18 noiembrie.

La Tignes, vor fi disponibili pentru schi 1.300 de metri de pârtii. În Austria, Kitzbühel s-a deschis cu două săptămâni mai devreme, la fel ca și Sölden, cu 60 de kilometri de verticală care îi așteaptă pe schiori.

În Elveția, sunt deja deschise nouă domenii schiabile, inclusiv cele mai importante Davos, Zermatt și Verbier, acesta din urmă fiind deschis cu trei săptămâni mai devreme.

Stațiunile de schi din Italia au raportat aproape un metru de zăpadă în ultima săptămână, iar Madonna di Campiglio și-a devansat ziua de deschidere cu o săptămână, până la 18 noiembrie.

Stațiunile de schi din Europa afectate de schimbările climatice

Căderile abundente de zăpadă au fost o binecuvântare pentru stațiunile de schi din Europa, care au avut de suferit pe fondul încălzirii climei.

Unele centre de schi de la altitudini mai mici au fost nevoite să închidă din cauza lipsei de zăpadă.

Recent, o stațiune cu vedere la lacul Como din Italia a devenit centrul atenției activiștilor care susțin necesitatea de a direcționa investițiile publice către activități montane alternative în loc să salveze pârtiile de la altitudini joase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE