Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lista celor mai bune destinații sălbatice de schi din Europa

Din Albania până în Polonia, Europa are o mulțime de destinații de schi frumoase și gata de explorat.

Când vă imaginați că schiați în Europa, vă vin în minte Alpii, care traversează Franța, Elveția, Austria și Italia, dar continentul are o mulțime de destinații alternative care oferă peisaje și culturi unice.

Unele locații sunt accesibile cu telescaunul. Pentru altele, s-ar putea să trebuiască să faceți drumeții sau să luați un snowcasting pentru a vă urca pe munte.

Iată o listă cu cele mai aventuroase locuri de schi din Europa.

Schi în Balcani

La fel ca în Alpi, schiatul în munții Balcani are o istorie și o tradiție îndelungată. Munții mai puțin cunoscuți din Muntenegru, Kosovo, Albania și Macedonia de Nord includ unele dintre cele mai înalte vârfuri de la sud de Alpi și reprezintă una dintre cele mai neatinse zone sălbatice de pe continent.

Cel mai bun lucru despre schiatul în Balcani, spune John Eames, de la The Off-piste & Telemark Ski Company, care oferă excursii de schi în regiune, este "distracția și aventura".

Veți găsi "zone de schi mici, foarte prietenoase și întotdeauna interesante, presărate în jurul acestor munți bogați din punct de vedere cultural. Pentru trasee proaspete în afara pârtiilor și pentru excursii în afara traseelor bătute, aceste zone sunt de neegalat... și sunt atât de multe de făcut!".

Munții blestemați - Prokletije

Prokletije sau "Munții blestemați", un lanț din vestul peninsulei Balcanice, se spune că oferă unele dintre cele mai bune pârtii de schi din Europa. Dar, neavând acces la telescaune, granița muntoasă a Muntenegrului cu nordul Albaniei (cunoscută și sub numele de Alpii albanezi sau Alpii muntenegreni) primește puțini vizitatori.

Potrivit folclorului local, Prokletije a fost creat de diavol când a fost eliberat din iad pentru o singură zi de ticăloșie. Se spune că pereții săi stâncoși abrupți și ghețarii uriași amintesc de Dolomiții italieni și sunt practic impenetrabili în timpul verii, existând doar o serie de trecători înalte care leagă un număr mic de ferme în văi.

Aici te simți foarte departe de Europa secolului XXI.

Fiind cea mai înaltă secțiune a întregului lanț al Alpilor Dinarici, care traversează în zig-zag vestul peninsulei Balcanice, "Munții blestemați" oferă linii de schi abrupte de pe vârfuri precum Maja e Rosit sau Maja Jezerca, cu priveliști uluitoare asupra nordului Albaniei, Kosovo și nord-estului Muntenegrului.

Cele mai bune locuri sunt în jurul văilor Valbona și Thethi. Aici vă puteți caza la familii gazdă sau la una dintre pensiunile de iarnă. Nu există opțiuni apres-ski, dar vă încălziți încercând rakia de casă - un lichior tradițional de prune.

Sălbăticia din Kolasin și Durmitor-Muntenegru

Situat tot în Alpii Dinarici, peste 90% din Muntenegru este reprezentat de teren muntos, iar lanțurile Sinjajevina, Durmitor și Bjelasica sunt ideale pentru aventuri de schi "în afara traseelor bătute".

Lanțul muntos Sinjajevina se întinde pe 40 de kilometri între orașele Zabljak și Kolasin. Stațiunea de schi Kolasin 1450 are în sine câteva zone bune de schi în copaci și "slackcountry" ("zone de off-piste ușor de accesat, chiar dincolo de gardurile și cordoanele din limitele unei stațiuni").

Drumețiile scurte din stațiune oferă, de asemenea, acces la creasta Bjelasica în valea Jelovica.

Munții Sharr

Munții Sharr se află la granița dintre Albania și Macedonia de Nord și se termină de-a lungul graniței sudice a Kosovo. Sunt puțin mai rotunjiți decât Munții Blestemați și au multe vârfuri de peste 2500 de metri înălțime, care oferă fețe abrupte spre nord și condiții de zăpadă foarte stabile.

În Kosovo, stațiunile de schi din Brezovica, unde se află un snowcat free-ride, și Prevalla, din apropiere, permit accesul ușor la acest lanț.

Cel mai înalt vârf al Munților Sharr, cu o lungime de 80 km, este vârful Tito (2747 m) din Macedonia de Nord. Situat foarte aproape de granița cu Kosovo, este numit după Josip Broz Tito, fostul președinte al Iugoslaviei.

Bosnia și Herțegovina

Făcând parte și ea din Alpii Dinarici, Bjelašnica din Sarajevo a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1984, pe vremea când Bosnia și Herțegovina făcea parte din Iugoslavia.

Se schiază mai ales între 1200-2300m, oferind 800m până la 1000m de urcare și o porțiune similară de coborâre. La o jumătate de oră distanță de centrul de schi din Bijelasnica se află cabana Vrela, la o altitudine de 1210 m. De aici puteți accesa multe vârfuri între 1300m- 1800m (cum ar fi Veliko Brdo Peak, Drstva Jelenaca, Puzim, Mokre Stijene și Baturak.

La șase kilometri de cabana Vrela se află satul Umoljani (1330m).

O urcare de două ore de aici duce la vârful Obalj (1900m), de unde se poate coborî cu schiurile până la Lukomir (1500m), cel mai înalt sat etnic din Bosnia.

Caucazul

Acolo unde se termină Europa și începe Asia se află terenul de schi neexploatat al Munților Caucaz. Casa celui mai înalt vârf din Europa, Muntele Elbrus se află la 800 de metri mai sus decât Mont Blanc.

Întregul lanț este mai mare decât Alpii și vă puteți aștepta să urcați 1000-1500 de metri verticali, poate și mai mult.

Schi în Georgia

Schiul în Georgia este unic. Țara "a devenit mai atractivă pentru persoanele interesate de vacanțe de iarnă extreme, care doresc să schieze în afara pârtiilor, să facă heli-ski sau schi de tură", spune Shota Komakhidze de la Climbing Georgia.

Există patru stațiuni în estul și vestul țării, dintre care Gudauri, în apropiere de sud-vestul Republicii rusești Osetia de Nord-Alania, este cea mai mare, situată la o altitudine de 2196 m.

Gudauri în sine are pârtii care urcă până la 3279m, cu 14 teleschiuri și peste 70 km de pârtii. Din stațiune, puteți accesa vârfuri precum Lomisa, Dedaena, Narovani, Meliona și Bidara, care oferă 900-1200 de metri verticali, pe pante sigure și cu pulbere fină.

Schi în Armenia

Veți explora templele greco-romane din secolul I și alte antichități ale uneia dintre cele mai vechi civilizații creștine de pe pământ, apoi veți trece pe lângă foste fabrici sovietice, camioane vechi și Lada.

"Mâncarea, brutăriile în cuptor, vânt nebun și cer însorit, adăposturi de război abandonate, clădiri cu cărămizi roz, biserici în pereții stâncoși și câțiva copii cu adidași bătuți în cuie pe "schiuri". Acestea sunt amintirile mele din Armenia, departe de zonele devastate de război... o experiență și o lume a schiului total diferită", spune Caroline Mulligan, care a schiat recent în Armenia cu Climbing Georgia.

Schiatul în Armenia, cu peisajul său de vulcani stinși, canioane nesfârșite și multe vârfuri de 3000-4000 de metri și cu fundalul Muntelui Ararat (unde Noe a aterizat Arca!), este un ținut de contrast și la fel de mult despre cultură și istorie cât și despre zăpadă.

Norvegia, Senja Island: Schi de la vârf la mare

Dacă doriți să vânați aurora boreală, să pescuiți sau să faceți o saună și să vă aruncați în oceanul înghețat, atunci insula Senja este pentru dumneavoastră.

A doua cea mai mare insulă din Norvegia, situată în adâncul Cercului Arctic, este plină de vârfuri izolate.

Nu există teleschiuri în jur, ci doar sate de pescari pitorești și rorbuer, cabane tradiționale de pescari, care au fost transformate în cabane de vacanță care vă vor transporta cu barca până la zonele de schi.

Peisajul din Senja este plin de contraste, de la fiorduri adânci la vârfuri ondulate, presărate cu lacuri, care se află între 700 și 1300 m, astfel încât puteți urca pe mai multe dintre ele și coborî pe schiuri până la mare într-o singură zi. Iar schiatul este relativ sigur, cu munții de coastă în intervalul superior de 20 până la 35 de grade.

Grecia: Schi cu vedere la mare

"Să schiezi pe zăpadă neatinsă și neaglomerată, cu vedere la Marea Egee pe de o parte și la Golful Corint și Peleponez pe de altă parte", este cel mai bun lucru la schiatul în Grecia, potrivit lui John Eames, de la The Off-piste & Telemark Ski Company, care oferă excursii de schi în regiunea Muntelui Parnassos.

Grecia nu este atât de bine cunoscută pentru schiul său. În schimb, cea mai mare parte a turismului său se bazează pe plăcerile coastei și ale insulelor sale. Dar, cu aproape 80% din țară acoperită de vârfuri, este a doua cea mai muntoasă țară din Europa și, deși nu este la fel de mare ca Alpii, este perfect potrivită pentru schi.

"Nu vă așteptați la funcționarea și facilitățile elegante ale unei stațiuni alpine, cu kilometri și kilometri de pârtii și o verticală uriașă", spune Eames, dar "așteptați-vă la un teren excelent și variat, la unele off-piste aventuroase și provocatoare, la câteva opțiuni minunate de turism și la localnici mereu prietenoși și serviabili". În plus, skipass-ul este ieftin!"

Situat la 180 km de Atena, cea mai mare stațiune din țară, Muntele Parnassos oferă zonele de schi Kelaria și Fterolaka, la 1700 m, care au zăpadă bună și fiabilă, cu până la 36 de kilometri de pârtii, off-piste deservite de telescaun și mâncare și vin grecesc pe care să le aștepți cu nerăbdare.

Munții Tatra din Polonia

Munții Tatra, care formează granița dintre Polonia și Slovacia, fac parte din lanțul Carpaților și oferă oportunități deosebite de schi, de la creste largi și deschise, pârtii dificile în copaci, râpe și covoare până la pante ușoare, cu aproape 30 de vârfuri de peste 2500 de metri înălțime.

Schiul pe pârtie are loc în mare parte în regiunea extremă sudică Kasprowy Wierch. Orașul stațiune de schi Kasprowy Wierch - Zakopane este cel mai înalt din Polonia. Situat la două ore la sud de Cracovia, este cunoscut pentru cabanele sale din lemn de la începutul secolului al XX-lea, iar cele șase pârtii ale sale nu sunt aglomerate.

Folosiți teleschiurile de la Kasprowy Wierch - Zakopane pentru a avea acces la vârfuri precum Liliowe (1952m), Karb (1863m) și coborâți cu schiurile până la Czarny Staw Gasienicowy (1650m), care oferă ture de schi ușoare pentru începători, sau până la Dolina Pieciu Stawow Polskich (Valea celor cinci lacuri).

Dolomiții

Da, din punct de vedere tehnic fac parte din Alpi, dar majoritatea localnicilor din munții din nord-estul Italiei se referă la ei ca la Dolomiți, în timp ce cei din nord-vest, din Valle d'Aosta, sunt Alpii.

Cu toate că în Italia limba principală este germana, precum și ladina, o veche limbă retoromană sau romanică, vorbită de primii locuitori ai văilor Dolomiților.

Lanțul muntos a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în 2009, iar pentru fostul schior alpinist britanic, Konrad Bartelski, care a obținut cel mai bun rezultat al unui britanic în circuitul Cupei Mondiale de schi alpin în 1981, "geografia dramatică și unică a Dolomiților este cea care atrage imediat atenția".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE